blog

Column: er was eens een wethouder in Eindhoven

bouwbreed Premium 121

Column: er was eens een wethouder in Eindhoven

Er was eens een wethouder in Eindhoven. Jong, fris, dynamisch en net gekozen. En zoals het wethouders betaamt: hij was op zoek naar iets om op te vallen.

Met iets wat bij zijn portefeuille paste. Hij vond de bouwwereld, die inderdaad traditioneel functioneerde.

Tam-tam

De wethouder kreeg het geniale idee dat hij daar iets aan moest doen. In zijn netwerk vond hij wat journalisten die zich spontaan voor zijn marketing-karretje lieten spannen, en met de nodige tam-tam werd een nationale ‘Bouw Innovatie Dag’ georganiseerd.

Het moge duidelijk zijn dat de wethouder uit Eindhoven zich de bink van het podium voelde op deze dag. Vele mooie woorden werden er gesproken en de bouwwereld zou er weer veel beter op worden.

Zaligmakend

Gelooft u hierin? Ik niet.

Wethouders zijn vertegenwoordigers van overheidsinstanties. Organisaties die het aanbesteden van bouwprojecten en andersoortige inkopen tot zaligmakend hebben verklaard.

De wethouder uit Eindhoven zal er met zijn jeugdig enthousiasme niet bij stil staan, maar in de bouwwereld is aanbesteden de grote belemmering van alles wat innovatie heet.

Ver-van-mijn-bed-show

Aanbesteden dwingt de aannemerij steeds opnieuw op korte termijn weer een project te scoren. Want die portefeuille is de laatste jaren slecht en mager gevuld. Laat staan dat de aannemerij zich nog druk maakt over iets als innovatie. Primair bij aannemers staat overleven, de rest is een ver-van-mijn-bed-show … Het is dat fabrikanten van bouwproducten af en toe nog iets nieuws uitvinden.

Nieuwe werkverbanden

Echte bouw-innovatie is vanuit het hart van de bouwwereld met nieuwe werkverbanden komen. Innoveren is niet: gebruik gaan maken van technologische nieuwe speeltjes die in ander sectoren al geruime tijd gemeengoed zijn. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van BIM is.

Een wethouder uit Eindhoven gaat de bouwwereld de weg niet wijzen.Leo van de Wal  is trainer/consultant bij CBT Bouw.

Reageer op dit artikel