blog

Column: Delen en vermenigvuldigen

bouwbreed Premium 265

Column: Delen en vermenigvuldigen

Als organisator van de Friese vastgoedborrel ontvingen we onlangs onze vastgoedrelaties in Leeuwarden. Daar deelden we onze visie op de duurzame toekomst: het proces van aannemer naar aanbieder. Een visie, waarbij je als bedrijf investeert in kennis.

Onze nieuwe bedrijfsmodellen zijn namelijk gebaseerd op hoogwaardige (product)kennis. Deze producten vormen de basis voor energieneutrale en -leverende gebouwen.

Belangrijke stakeholder ontbreekt

Als bedrijf zijn we niet gewend te delen. En daar sta je dan, juist dát te doen. We gaan ervan uit dat deze selecte groep investeerders, ontwikkelaars, adviseurs en collegabouwers uit het noorden de transitie daadwerkelijk zal vormgeven. En niet de kennis kopieert voor korte termijn verdienmodellen. Deze groep moet de markt hervormen en het verduurzamen van het vastgoed in de praktijk brengen.

We missen alleen nog een belangrijke stakeholder. De stakeholder die de systeemkeuzes maakt; de politiek.

Substantiële bijdrage niet (h)erkend

De totale energievraag van Friesland, inclusief mobiliteit, is 62.200 TJ. De woningbouw en utiliteitsbouw is verantwoordelijk voor 26.800 TJ, dit is 41% van het totaal. De woningbouw is goed voor 18.000 TJ en daarmee de grootste netto energieverbruiker van Friesland.

Ter vergelijking: alle windmolens leveren samen 1.300 TJ op in Friesland. De totale duurzame energie productie, dus inclusief zonnepanelen, biogas, biomassa, afvalverbranding, etc. bedraagt 5.185 TJ. Slechts 8% van het totaal.

Het investeren in de verduurzaming van vastgoed levert dus een substantiële bijdrage op. Volgens ons wordt deze niet (h)erkend. Voor de woningbouw zijn namelijk geen miljarden, in de vorm van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE), beschikbaar. Onze politieke partijen richten zich wederom op windmolens en zonnepanelen.  

Dit scoort goed, want deze technieken zijn ingeburgerd. Begrijp ons niet verkeerd. Ook dit is nodig. Maar leveren de PV-panelen en windmolens de volumes op die nodig zijn om die stappen te maken? De woningbouw en utiliteit is goed voor 41% van Friesland. Het energieneutraal- of zelfs leverend maken van deze sector zou daarmee juist de hoogste prioriteit moeten hebben. Sinds kort is er wel een energieprestatievergoeding, maar ineens is deze ook weer beschikbaar voor gasproducten. Weg innovatie, weg duurzaam effect.

Gebouwde omgeving grootste vrager

Toch gebruiken we deze column maar weer voor de herhaling van de boodschap. Misschien moeten we deze boodschap wel duizenden keren laten horen om door te dringen. Wij hebben al voldoende voorbeelden: nieuwe en bestaande Nul op de Meterwoningen, een duurzame ijsbaan: de Elfstedenhal, energieleverende utiliteitsgebouwen zoals de Veilige Veste en het Centrum Kinderhandel Mensenhandel in Leeuwarden.

Met 41% energieverbruik is de gebouwde omgeving de grootste netto vrager van Friesland. Met de systeemkeuze duurzame warmte en all electric (NOM), worden de grootste energieslurpers zelfs energieleverend. Daarnaast kunnen we ook nog sociaal innoveren, mooiere wijken maken en de zorgbehoefte met prachtige concepten integreren in deze bouwambitie.

Maak die systeemkeuze

We zijn de pilotfase voorbij. Laten we deze systeemkeuze maken, ons eraan houden en hierin investeren! Wij doen als ‘meest duurzame bouwer van Nederland’ een beroep op een ieders morele integriteit. Laten we delen en vermenigvuldigen!Biense Dijkstra is dinsdag 15 november te gast op het Cobouw50 Café in Barneveld, waar we over de toekomst van de sector praten. Daarna wordt de Cobouw Award uitgereikt aan de best presterende bouwer van Nederland. Er zijn nog een paar plekken, meldt u aan via events@bimmedia.nl

Reageer op dit artikel