blog

Betonsector, de kapsalon van de moderne bouw

bouwbreed Premium 108

Betonsector, de kapsalon van de moderne bouw

In onze moderne tijd grijpen trends razendsnel om zich heen. Ook in de manier waarop we naar gebouwen kijken. We willen niet in een huis wonen, we willen het aantrekken. Als een trendy jas, waar de buren een beetje jaloers naar kijken.

Je ziet dat overal terug in de vorm en de kleur van gebouwen. Ik vind dat prachtig. Maar het maakt sommige mensen binnen de bouw- en betonsector wat nerveus. Ik hoor nogal eens de vraag: ‘Verliezen we niet de kwaliteit van het bouwen uit het oog door al die moderne wensen?’ Welnee, zeg ik dan. Wij leveren nog steeds producten en toepassingen van ouderwetse topkwaliteit. Alleen steken we ze in het moderne jasje dat de markt van ons wenst. Met die ontwikkeling moeten we als vooruitstrevende sector juist blij zijn!

De betonsector is uitstekend in staat om modern bouwen in een vertrouwde kwaliteit mogelijk te maken. We hebben alles in huis: de techniek, de producten, een schat aan ervaring. De trends mogen dan snel gaan, ik zie tegelijk dat in de laboratoria de meest uiteenlopende betonsoorten en toepassingen worden ontwikkeld, juist om die trends mogelijk te maken. De laatste jaren ook met gebruikmaking van hoogwaardig gerecycled materiaal; ‘groen bouwen’ is in opkomst. Een prima ontwikkeling die best wat sneller mag gaan. Het is zaak om met alle spelers binnen de bouwketen op een lijn te komen. Exact van elkaar weten wat de wensen en mogelijkheden zijn. Waar de accenten liggen. Dat geldt van het eerste ontwerp, via de constructie tot en met de laatste oplevering. Het bouwen van recht-op-en-neerrijtjeshuizen, zoals we dat in de jaren 60, 70 en 80 deden, is verleden tijd. Het toverwoord van toen – ‘eenheid’ – is vervangen door het moderne begrip ‘maatwerk’. De klant wil zelf kiezen. Er worden bijna geen twee dezelfde gebouwen gerealiseerd binnen een project. De uitdaging die dat meebrengt moeten we als bouwketen sámen aangaan.

Dat kunnen we zonder twijfel. Je ziet tegenwoordig voetballers met de meest kunstzinnige kapsels. Alles voor de ‘looks’. Maar het wonderlijke is: hoe hard ze ook de duels ingaan en hoeveel kopballen ze ook maken, die moderne haartjes blijven keurig op hun plek zitten. Daar is over nagedacht. Vertaal dat eens naar de moderne bouw. En stel u voor dat wij – de betonsector – de kapsalon zijn die al die speciale wensen mogelijk maakt. Laten we het doén!

Reageer op dit artikel