blog

Voor niks gaat de zon op

bouwbreed Premium 100

Voor niks gaat de zon op

Het is een prachtig instrument. De Marktconsultatie. Je vraagt de markt naar ideeën over de opgave waar je voor staat. Voor de markt een kans om de uitvraag te beïnvloeden. Voor de opdrachtgever een kans om out-of-the-boxoplossingen niet bij voorbaat de pas af te snijden. Door in de uitvraag net wat meer ruimte te laten, bijvoorbeeld. Zodat innovatie een kans krijgt. En loopt het op niets uit, dan is er nog niets aan de hand. Het is immers vrijblijvend voor alle partijen.

Tenminste… als je niet te gek doet. Een grote rijksopdrachtgever organiseerde een marktconsultatie. Om te kijken of haar beeld van de markt nog een beetje klopte. Na een paar gesprekken met vier partijen bleek dat er met dat beeld weinig mis was. En dus ging ze verder met een zittende leverancier. Op grond van een lopend raamcontract. Zonder aanbesteding dus. En dan wordt het een raar verhaal. Want je vraagt partijen om input ten behoeve van een marktconsultatie. En dus mogen ze verwachten dat er ook wat aanbesteed wordt. Linksom of rechtsom. Geen garanties. Geen beloftes. En iedereen weet dat het nog alle kanten op kan. Maar gewoon verder gaan met waar je mee bezig was, dat gaat niet. Voor niks gaat de zon op. Dat snapt ook iedereen. En gelukkig ook de Commissie van Aanbestedingsexperts.

 

 

Reageer op dit artikel