blog

Door de wekker heen geslapen

bouwbreed 74

Door de wekker heen geslapen

Om foute studiekeuzes van studenten te voorkomen komt er vanaf 2018 ruim 30 miljoen beschikbaar. De jeugd moet beter inzicht krijgen in wat ze leuk vindt en in wat toekomstperspectief biedt. Het blijkt nu bijvoorbeeld dat de mbo-opleiding niet aansluit met de werkelijke arbeidsmarkt. Er worden voor de foute-studie-preventie, jawel, loopbaancoaches ingezet. Mijn primaire reactie is dat deze taak bij opvoerder en onderwijs ligt, maar daar ontbreekt wellicht de kennis.

Zo’n twee jaar geleden mocht ik op een middelbare school aan de meisjes een promotieverhaal houden om toch techniek als bijvak te kiezen. “Technisch inzicht komt bij de meeste beroepen van pas”, gaf ik hoopvol aan. Mijn overtuigingskracht bleek laag op dat moment. Na afloop vroeg ik de leerkrachten of zij zelf enig idee hadden welke beroepen de toekomst hebben en wat hun kijk is op de beroepswereld over 15 jaar. Ze hadden geen flauw idee. “Een kind ontwikkelt zich het beste als het doet wat het leuk vindt en doet waar het goed in is”, was hun motto. Zeker, maar een paar kaders om een baan te garanderen is wellicht handig. U weet, ik heb ons traditionele imago en het tekort aan instroom vaak aangehaald in mijn columns of andere uitingen. De grijze massa was daar echter niet mee bezig. We waren te druk met de crisis en de lastige markt, maar nu zijn we ontwaakt. Brancheverenigingen en opleidingen starten hals over kop werkgroepen die de jeugd in Nederland weer moet overtuigen om te kiezen voor ons vak. Zelfs de Cobouw50 heeft als thema ‘Jong’. Geweldig natuurlijk, maar wij zijn te laat. Gewoon door de wekker heen geslapen. En tijdens onze rustperiode zijn er overigens ook miljoenen gestoken in allerlei trajecten, adviseurs en rapporten om de instroom te stimuleren. Met als conclusie dat het nog niet gelukt is. De positieve economische flow heeft de wekker geactiveerd, Nederland wordt wakker.

Reageer op dit artikel