blog

Blog: Waarom smijten we zoveel geld weg?

bouwbreed 89

Blog: Waarom smijten we zoveel geld weg?

Je vraagt het jezelf wel eens af:  waar zijn we nu voor bezig en voor wie doen we het nou eigenlijk?

Je betaalt je blauw aan belastingen, hebt gezeur van personeel, klanten die te laat of niet betalen, banken die niet mee willen werken, opdrachtgevers die steeds voor de goedkoopste aanbieder kiezen, subsidies die aan je neus voorbij gaan en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoeveel organisaties werken echt samen?

Maar als je dan naar de markt kijkt mag je eigenlijk best trots op jezelf zijn. Want we innoveren, krijgen beweging in de markt, zetten werkprocessen op, Bimmen, bouwen Lean … Maar doen de grote spelers dat ook?  

Ik vroeg het mezelf af en stelde daarbij meteen de volgende vragen: hoeveel organisaties werken er echt samen en zo niet, wat houdt ze dan tegen?

Er zijn in Nederland 389 corporaties en bijna niet één werkt samen met een ander.  Er wordt heus wel overlegd, maar iedere corporatie gaat toch steeds weer voor het eigen succes.

Brancheorganisaties zijn nog erger. Uneto-Vni zegt het zelf: doordat ze niet echt onderdeel van de bouw zijn, is de afstand tussen bijvoorbeeld Uneto-Vni en Bouwend Nederland wel heel erg groot.

Alsof het niets kost

En kijk eens naar gemeenten. Er werken er geen twee samen, maar er wordt wel gesmeten met subsidiegelden. Alsof het niets kost.  

Of neem de zorg: Jos de Blok van Buurtzorg Nederland doet het onwijs goed, maar denken jullie nou echt dat een andere zorginstelling dit proces overneemt? Integendeel: Jos krijgt kritiek!

De ergsten zitten in Den Haag. Regels en wetjes die niet meer van deze tijd zijn. En laat staan dat ze daar samenwerken.

Ik zei tegen Asscher …

Ik legde laatst tijdens een gesprek met minister Lodewijk Asscher uit hoe ik aankijk tegen de politiek en de samenwerking tussen gemeenten, provincies en Den Haag.  En hoe ik zie hoe subsidiegelden worden verkwanseld.

Minister Asscher gaf een voorbeeld, waarop ik zei: “Neem een willekeurige gemeente … zie deze als een waskom. Omdat alle gemeenten los van elkaar werken en het wiel steeds opnieuw aan het uitvinden zijn weten jullie in Den Haag niet waar toegekende  subsidies blijven.  Uiteindelijk loopt de waskom over. Het water (geld) stroomt in een badkuip, genaamd de provincie, en daar gebeurt precies hetzelfde. Het water uit de badkuip komt uiteindelijk in het zwembad van Den Haag terecht.”

Eeuwig zonde

Er is zoveel geld waarvan de regering niet begrijpt waaraan het wordt uitgegeven. Uiteindelijk klotsen al die euro’s over de rand van het zwembad en verdwijnen ze in een putje. Eeuwig zonde.

Ik stelde Asscher na mijn uitleg, nog voordat hij kon antwoorden, de volgende vraag:  waarom hebben wij zoveel verschillende partijen in de Tweede Kamer en niet gewoon twee? Liberaal of sociaal? Waarom regeren we in Nederland niet om een paar vaste regels heen?

Ik kreeg natuurlijk een politiek antwoord op mijn vragen. Asscher sprak: “ik ga hier over nadenken.”

Is dit nog wel van deze tijd?

Al met al verandert er weinig in de politiek. Ook politici gaan voor hun eigen succes, net als zoveel andere organisaties.  

Het zou voor het bedrijfsleven een zegen zijn als we eens orde op zaken zouden stellen. Want is de door mij beschreven manier van werken en omgang nog wel van deze tijd?

Door samenwerking kunnen we een andere markt creëren. Dan helpen we gemeenten, corporaties, de zorg en uiteindelijk Den Haag een handje. Dan kunnen we geld besparen, in plaats van het weg te laten lopen in een putje.    

Iedere verandering schept verwarring, maar uiteindelijk wordt het een verrijking …René Kesselaar is is directeur/eigenaar van Kesselaar & Zn.

Reageer op dit artikel