blog

Patstelling zoekt oplossing

bouwbreed Premium 125

Patstelling zoekt oplossing

In een kroeg zijn twee figuren verwikkeld in een potje armworstelen. Beide partijen houden vol overtuiging vol, schuiven voor de vorm wat met de handen en komen ondertussen geen steek dichter bij een overwinning. Zie daar de overheid en het bedrijfsleven als het gaat om aanbestedingen. Zo lang ze niet beseffen dat ze voor hetzelfde strijden, komt er geen overwinning.

Onder de streep draaien aanbestedingen om het boven water halen van de beste match uit de markt. Daar is iedereen van overtuigd. Waarom lukt het dan toch niet om daar een goede invulling aan te geven? Overheden zijn doorgaans goed in processen en het bedrijfsleven is goed in oplossingen. Een mens zou denken dat er samen iets van te bakken valt. In plaats daarvan klagen beide partijen over de povere uitwerking.

Nu weer zijn het architecten die aanbestedingen liefst links laten liggen. Hoewel ik er voorstander ben dat iedereen zijn fights en zijn aanbestedingen zorgvuldig kiest, is het ronduit ongezond voor het tot stand komen van die beste match als zo’n keuze niet op basis van de inhoud gebeurt.

Beide partijen laten zich verleiden de focus op andere dingen dan die beste match te leggen. Een te grote invloed van de factor prijs, een beoordelingsprocedure die niet strookt met de prioriteiten van interne opdrachtgevers, en nog vaker een focus op het juridische kader eromheen in plaats van op de inhoud. Angstgedreven in plaats van resultaatgericht. Daar zit het knelpunt. Er zijn inmiddels tools genoeg voor een goede invulling. Alles wat nodig is, is het focussen op het tot stand brengen van de beste match. Dat vergt durf aan beide kanten. Loslaten van het overbodig dichttimmeren aan de ene kant en meer de regie nemen aan de inschrijfkant. Wie pakt de handschoen op?

Reageer op dit artikel