blog

‘Ode aan de afstudeerder’

bouwbreed 340

‘Ode aan de afstudeerder’

Af en toe kijk ik even terug in de tijd. Zo maakte ik vorige week een lijstje van alle studenten die ik de afgelopen jaren heb mogen begeleiden bij hun eindscriptie.

Als hoofdbegeleider, maar bijvoorbeeld ook als tweede lezer. Iedere keer was het een feest. Niet alleen de student leert van zijn scriptietraject, maar ook ik en mijn collega’s. Iedere afstudeerder komt met nieuwe kennis, weerlegt je eigen ideeën en verbreedt je horizon. Op chronologische volgorde ontwaar ik in mijn lijst zelfs een tijdsbeeld van de Nederlandse planologie in de jaren 2008 tot nu. Kijk maar.

In 2010 onderzocht Mark Geerts de planologische mogelijkheden van tijdelijk ruimtegebruik in Breda. Joris Vinken keek in 2011 naar een vastgelopen gebiedstransformatie in Hendrik-Ido-Ambacht. Jochem Klopmaker ontwikkelde in 2012 een rekenmodel om de grote invloed van groen op stedelijke hitte inzichtelijk te maken. In 2013 kwam Roy Nieuwenhuis erachter dat woningen rondom grote stations (TOD-locaties) extra populair zijn bij anti-automobilisten. In 2015 vergeleek Pieter Feij de ruimtelijke ontwikkeling rond TOD-locaties in Nederland en Denemarken en concludeerde hij dat er nog veel werk aan de winkel is. En dit jaar onderzocht Vincent de Heus de haalbaarheid van een ontbrekende treinverbinding in Zuidoost-Drenthe (haalbaar!), keek Liesbeth de Vries naar de kansen van akoestische landschappen en richtte Melissa Dokter zich op de implementatie van de omgevingswet in gebieden met sociale achterstand. Jalien Oegema is de volgende. Zij gaat op participatieve wijze kijken hoe organische gebiedsontwikkelingen in de stad Groningen vorm krijgen. Wat een rijkdom! Van de vastgoedcrisis in vol ornaat tot de nieuwe realiteit van vandaag.

En dan zijn dit alleen nog maar planologische afstudeerders. Veel collega’s begeleiden studenten op hun eigen vakgebied en zorgen daarmee voor een voortdurende aanvoer van nieuwe ideeën. Sommigen worden vervolgens Witteveen+Bos’er, anderen komen we elders weer tegen, als concurrent of opdrachtgever. Door alle kennis die we steeds opdoen in samenwerking met deze afstudeerders, blijven we als Witteveen+Bos’ers eigenlijk altijd in de schoolbanken.Maurits Schilt is hoofd van het Witteveen+Bos-kantoor in Heerenveen.

Reageer op dit artikel