blog

‘Kijk eens goed. Waar zijn de dames?’

bouwbreed 339

‘Kijk eens goed. Waar zijn de dames?’

“Man, man, man… “. Deze woorden op de hoed van Marianne Thieme, die ze droeg op Prinsjesdag, staan scherp op mijn netvlies. In tegenstelling tot een vrouw als Lady Gaga, waarvan niet alleen de ‘vleesjurk’, maar ook de persoonlijkheid bedacht is, is Marianne zo lekker echt!

Haar actie op Prinsjesdag onderstreepte ze ook nog eens met een ijzersterk betoog tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, prachtig!  

Inspiratie voor deze blog kwam daarna. Want wat zei Marianne? Te weinig vrouwen in de politiek … Met deze boodschap zou ik ook kunnen beginnen.

De woorden op haar hoed gelden ook voor onze sector. Man, man, man wat zijn er nog weinig vrouwen zichtbaar in bouw en techniek. Dat is net zo ongelooflijk. Want de vraag is niet of er wel vrouwen in de techniek zijn. De vraag is: kijken we wel goed?

Ik ben benieuwd hoe de gemiddelde bouwmanager/directeur dit ziet. 

Er gebeurt echt wel wat

De afgelopen jaren ontplooiden diverse visionairs en vrouwen in de technische sector flink wat initiatieven. Er zijn statements ondertekend, opleidingen en masterclasses ontwikkeld, netwerken opgericht. Er kwamen en komen vrouwen op zichtbare posities. De een is een blijvertje en daardoor een goed rolmodel, een ander eindigt als een gesneuveld paradepaard. 

Waar de ene keer zo’n nieuw ontwikkeld programma etalagemateriaal blijft, kan er een andere keer een dikke krul voor het zakelijke rendement, want goed toegepast. We zijn goed bezig, want we wíllen echt meer vrouwen. En dat er wat gebeurt, is leuk. Het is goed nieuws. Het levert kennis en ervaringen op. Technische bedrijven krijgen ‘cases’ en stof tot nadenken. 

Zwangere talenten 

Toch zie ik ook nog bedrijven die een talentenprogramma hebben ontwikkeld en met de handen in het haar zitten. Ze hadden twintig talenten, waarvan twaalf vrouwen. Echter, op het moment dat het tijd is om door te stromen naar een managementfunctie, zijn zeven van de twaalf zwanger en kan “er geen keuze gemaakt worden”. Balen! Maar zelfs dat maakt niet uit. Er gebeurt tenminste wat.  

En die ene vrouw op die toppositie? Die ene die niet sneuvelt als paradepaard? Ook die geeft stof tot nadenken. Al maakt één vrouw op een toppositie nog geen zomer. 

Tot zover het goede nieuws uit de technische sector. 

Vrouwen zijn slecht zichtbaar

Het slechte nieuws is dat we nog steeds nauwelijks vrouwen zíen. Dat probleem is groot. Daarom denken we in grote oplossingen. Maar lossen we daarmee het probleem op? Nee, want de verandering blijft klein.  
 
Kijk eens goed naar datgene wat ze niet doen. Ik zie het zo. Wat heb je aan een duur mentorprogramma, als een vrouw zichzelf zo’n programma niet gunt. Of het juist wel heel graag wil, maar nog niet de vaardigheid heeft over de kosten van deelname te onderhandelen bij haar baas? 
 
Hoe kan een vrouw directeur worden als ze haar hand niet opsteekt bij het werven voor een talentprogramma? Wie schudt deze vrouw wakker? Wie helpt deze vrouw door te zetten als ze het (nog) te spannend vindt? Want vrouwen hebben steun en soms een zetje nodig.

Én een budget voor een training, netwerkbijeenkomst of coaching voor persoonlijke ontwikkeling. Dat is al een lastige horde. Inderdaad, “jouw vrouwen op de werkvloer” durven niet eens kosten voor zichzelf te declareren en boeken het privé. Of stappen ze bij jou wel over de drempel? 

Kijk eens goed

Wil je eens goed kijken? Morgen, of nog liever vandaag, als je op je werk komt. Echt goed kijken en willen zien wie er in aanmerking komt voor een stap hogerop. 

Wie zie je daar? En wie zie je (nog) niet? Wat maakt eigenlijk dat je haar niet ziet? Zullen we samen eens kijken?  

Reageer op dit artikel