blog

Gokken met goede ideeën 

bouwbreed Premium 149

Gokken met goede ideeën 
Joost Fijneman

Goede ideeën en een aanbesteding gaan niet altijd samen. Zeker bij traditionele contracten heb je gewoon te prijzen wat er wordt gevraagd. Ook al heb je wat beters. 

Ik krijg er altijd een naar gevoel van. Een aanbesteding die mislukt. Een inschrijver die aan de kant wordt geschoven. Gewoon omdat hij wat beters bedacht had. En omdat hij dacht dat hij dat wel in de inschrijfstaat kon verwerken. 
Een postje op nul stellen – fout! Zeker bij RAW-bestekken moeten alle posten reële prijzen bevatten. Een postje overslaan dan, omdat je hem niet nodig hebt? Nog erger! Dan is de inschrijving niet compleet. Foute boel.

Een post ‘niet van toepassing’ verklaren dan maar? Dat is toch duidelijk? Ook dat gaat fout. En zo gek is dat eigenlijk ook weer niet. Bij traditionele aanbestedingen moet je immers appels met appels kunnen vergelijken. En als je van jouw appel vervolgens een peer maakt, dan werkt het niet meer. Dan lig je op de verkeerde stapel en word je verwijderd.

Waar moet je dan blijven met je goede ideeën bij een traditionele aanbesteding? Er is eigenlijk maar één echte oplossing: individuele inlichtingen. Het mag altijd, maar niemand doet het. Eén op één vragen stellen. Dan moet je ook echt een goed idee hebben. Een ‘gerechtvaardigd commercieel belang’, dus. En een opdrachtgever die wil meewerken. Dat ook. En je moet op tijd zijn – want kort voor de aanbesteding is vragen stellen niet meer mogelijk.

Lukt dat niet, dan rest nog maar één optie. Alles netjes invullen en afprijzen. En hopen dat je de verbeteringen tijdens de uitvoering kunt realiseren. En misschien dat je je dan met een korting nog bij inschrijving kunt onderscheiden. Gokken met goede ideeën dus. 

Het blijft aanmodderen met die traditionele bestekken.

Reageer op dit artikel