blog

De betekenis van EMVI

bouwbreed 263

De betekenis van EMVI

De Dikke van Dale kent al vijftien edities. Iedere keer komen er nieuwe woorden bij, maar ik kan me niet voorstellen dat de betekenis van bestaande woorden verandert. Stel je voor: in 2016 betekent tafel nog ‘meubel dat bestaat uit een horizontaal blad dat op één of meer poten rust’ en in 2017 betekent tafel: ‘meubel dat bestaat uit een horizontaal blad dat op één of meer poten rust inclusief een zitmeubel voor één persoon’.

Woorden in de Dikke van Dale veranderen niet zo rigoureus van betekenis, maar bij de wijziging van de Aanbestedingswet gebeurt dat wel. In de vorige versie van de wet was de betekenis van emvi ‘gunnen op beste prijs-kwaliteitverhouding’. In de gewijzigde Aanbestedingswet verstaan we onder emvi echter (ook) ‘gunnen op laagste prijs’. Moet een opdrachtgever nu gunnen op emvi tenzij.. en betekent dit dan dat een opdrachtgever voortaan gewoon op laagste prijs mag gunnen?

Uitgangspunt is gunnen op beste prijs-kwaliteitverhouding

De definitie van emvi is veranderd, maar de regel is nog hetzelfde. En met de regel is niets mis. Uitgangspunt is gunnen op beste prijs-kwaliteitverhouding. Als een aanbesteder echter goede redenen heeft om te gunnen op laagste prijs dan mag dat. Ik ben benieuwd hoe de praktijk omgaat met deze ‘wijziging’. En is het eigenlijk wel een wijziging? In de praktijk verandert er namelijk niets! Gunt de opdrachtgever namelijk op basis van emvi aan de hand van de laagste prijs, dan moet de opdrachtgever dat motiveren, net als vroeger.

Waarom iets wijzigen als iets in de praktijk reeds bekend is? Zolang we voldoen aan de regel die vanuit Europa wordt voorgeschreven, is een wijziging van de definitie niet nodig en alleen maar verwarrend. We zijn bang om niet aan de regels te voldoen en passen daarom naar mijn idee iets te letterlijk de wet aan.

Laat de tafel maar gewoon een tafel zijn en een stoel een stoel voor de komende jaren.

Reageer op dit artikel