blog

Strandstoelen en parasols

bouwbreed 20

Strandstoelen en parasols

Voor mij is het geen straf, op het hete strand liggen en even niets doen. Dat geef ik direct toe. Maar ook dan blijf je bezig met bedrijfsvoering, urenlange gesprekken in de strandstoel, tenminste als de stoel naast mij actief en niet in ruste is.

Ik verdiep mij in dat laatste geval bijvoorbeeld in de organisatie van de strandstoelen en toebehoren. De jongens en meisjes van de verdeling en betaling hebben haarfijn in beeld wat hun werkgebied is en welke klant nieuw is. Gemiddeld kost zo’n bedje of parasol  6 tot 10 euro per stuk op een strand.

In gesprek met een Spanjaard vroeg ik hem of de gemeente deze handel drijft? Niet dus, dit gaat via een heuse aanbesteding. Hoe dan? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld een open aanbesteding. De huur van het strand kost soms wel 100.000 euro per jaar en je kunt meedoen door een plan van aanpak en een prijs in te dienen. Dat was ook zo gebeurd op ‘ons’ stukje strand.

De prijs kent een plafondprijs. Alle gegadigden dienen uiteindelijk, blijkt, dezelfde prijs in. Het plan maakt het onderscheid en biedt inzicht in de prijzen die je gaat vragen voor de bedjes, het aantal en type bedjes en parasols die je gaat aanschaffen, de service die je biedt en de organisatiestructuur. Vervolgens wordt het plan bekeken door een paar ambtenaren. “Dus elk jaar kan hier een ander actief zijn?

Toch zien wij al een aantal jaren dezelfde club.” Dat laatste klopt vertelde onze Spanjaard, die jongens doen hier in de gemeente ook veel voor de jeugd en de vader van de eigenaar is ook actief voor de gemeenschap. Zij hebben wel een hoge gunfactor.” “En dat restaurant aan het strand”, vraagt een Nederlandse horeca-ondernemer aan tafel hem, “dat is te huur, kan ik daarvoor in aanmerking komen?” Dat is eigendom van de burgemeester, die bepaalt wie dat mag huren.

Ook dit is Europees aanbesteden. Misschien anders, maar wel duidelijk.

Reageer op dit artikel