blog

Imtech in no-time leeggeplukt

bouwbreed Premium 255

Imtech in no-time leeggeplukt

Wie heeft het nog over Imtech? Als een implosie zakte het imperium 13 augustus ineen en de restanten zijn in no-time herverdeeld. Als aasgieren doken de overblijvers op alle ontbonden contracten en binnen enkele weken was een nieuwe pikorde ontstaan. Is dat lijkenpikkerij of gewoon kansen verzilveren?

In de bouwsector zijn de afgelopen vier jaar meer dan 3000 bedrijven failliet gegaan. De boedel en portefeuille worden dan meestal voor een appel en ei verkocht aan de overblijvers.

Vooruitkijken

Een jaar later lijkt de grootste technische dienstverlener vergeten. De zwarte bladzijde met malversaties, pretpark-avonturen en mooi-weer-spelen is dichtgeslagen en de branche wil vooral vooruit kijken. Terugkijkend en reflecterend lijkt een faillissement onafwendbaar en is lang de schone schijn opgehouden, maar dat was niet de beleving voor de medewerkers op de projecten en al helemaal niet voor ‘buitenstaanders’.

Het grootste faillissement uit de Nederlandse geschiedenis waarbij 22.000 werknemers van de ene op de andere dag hun werkgever verloren, kwam als een mokerslag. Vooral het bizar hoge tempo waarin de afwikkeling verliep, is alle betrokken bijgebleven. De curatoren hebben het over de ‘dolle dwaze dagen’ van de Bijenkorf.

Onverwachte perspectieven

De marktleider was plots omgevallen en dat bood onverwachte perspectieven in crisistijd. De installatiebranche is al jaren aan het kwakkelen en de prijzen staan zwaar onder druk. Massaal kwam de sector in beweging om een graantje mee te pikken, want de schaars gevulde orderportefeuilles konden wel wat extra aanvulling gebruiken. Het was vooral aanvullen van de leegte en zeker niet rechtstreeks profiteren. Wie stil bleef zitten, viste achter het net, maar dat gebeurde zeker niet. Als een olievlek verspreidde contracten en mensen zich over de sector en een jaar later is alles geabsorbeerd, alsof het nooit heeft bestaan.

Lees meer in het weekblad over de gevolgen van het failliete Imtech.

Reageer op dit artikel