blog

Hofvijver bouwopslag Binnenhof 

bouwbreed 140

Hofvijver bouwopslag Binnenhof 
Suzanne van de Kerk

Eigenlijk is de beslissing om het Binnenhof in een keer op te knappen al genomen, maar de knoop blijkt niet helemaal te zijn doorgehakt. De verbouwing is dan ook geen gewone renovatie, maar een politiek feestje en dat kost extra tijd.

Het kabinet en de Tweede Kamer hebben al meerdere keren hun voorkeur uitgesproken voor de goedkoopste variant met de verhuizing naar Buitenlandse Zaken, maar desondanks wil de Eerste Kamer meteen na het reces toch weer in discussie. Het onderwerp ‘verbouwen Binnenhof’ is politiek makkelijk scoren en krijgt hoge prioriteit.

Stukje bij beetje

Slopen, timmeren en verbouwen gaan slecht samen met Torentjesoverleg en vragenuurtjes, maar de bewoners laten zich lastig overtuigen: Ach, het valt toch best mee met de lekkende daken, asbest, verouderde ict en technische installaties en op en rond het Binnenhof staat altijd wel een stukje in de steigers. Waarom niet stukje bij beetje oplappen?

Dat is niet genoeg om het complex echt op orde te krijgen, houdt het Rijksvastgoedbedrijf vol.

Morrend stemde het parlement in met de jarenlange en dure verbouwing: Kan dat niet sneller, slimmer en goedkoper? Nee is het antwoord van het  Rijksvastgoedbedrijf dat eveneens al jarenlang alle bouwtechnische problemen in kaart bracht. Over één nacht ijs ligt is bij zo’n operatie niet voor de hand, maar hier lijkt wel een hele lange voorbereiding nodig. Alle opties moeten niet één, maar liefst tien keer gecheckt, want politieke ophef is het laatste dat zo’n complexe opgave kan gebruiken. 

Onomkeerbaar

Ruim 50 miljoen kost de verbouwing van de tijdelijke onderkomens en de verbouwingen van het Binnenhof zelf kost nog eens het tienvoudige. Alles wikken en wegen is logisch, maar de discussie gaat niet over geld, maar over de verplichte verhuizing. Er is ook allang nagedacht over de marktbenadering en bouwfasering, maar dat kruit blijft nog even droog. Die keuzes zullen op een later tijdstip wel weer de gemoederen bezighouden, maar bij voorkeur als het principe-besluit onomkeerbaar is.

 


Lees vandaag meer in het weekblad over de aanbesteding en verbouwing van het Binnenhof.

 

Reageer op dit artikel