blog

Startup Bootcamp

bouwbreed 205

Startup Bootcamp

Het is de droom van iedere startup: een opdrachtgever die jouw innovatie uitvraagt. Eindelijk is daar de grote klant die ervoor zorgt dat je serieus kunt gaan ondernemen.

Opdrachtgevers willen op hun beurt graag weten wat er voor nieuwe technologieën en producten zijn.

Publieke opdrachtgevers die die zich ontpoppen als launching customers zijn een zeldzaam soort. Ik sprak met de startups De wegenscanners en Qwiksense en ik sprak met hoofd afdeling innovatie en markt van Rijkswaterstaat. Wat blijkt? Aan twee kanten moet nog wat gebeuren om dichter bij elkaar komen.

Hagel schieten

Ze komen met een technische oplossing voor een probleem waarin de opdrachtgever zich (nog) niet herkent. Na de eerste afwijzing gaan ze met hagel schieten op de organisatie: ze benaderen iedereen die ze kennen en dat wordt niet gewaardeerd.

Toch is het gedrag van startups ook te begrijpen. Op de afdeling innovatie zitten niet altijd de goede mensen om te kunnen beoordelen of een innovatie interessant is. De techneut in het project wiens probleem wordt met de innovatie opgelost, wordt niet bereikt.

Frustratie

Opdrachtgevers zijn niet goed voorbereid op het omgaan met innovaties en zien belemmeringen vanwege wetgeving en de mores van inkoopafdelingen. Het leidt aan twee kanten tot frustratie.

Rijkswaterstaat wil daar iets aan doen. Twee weken geleden organiseerden ze een bootcamp om startups te leren hoe de processen werken bij Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat wil intrapreneurs in de eigen organisatie koppelen aan startups: mensen die enthousiast zijn over wat een startup te bieden heeft en samen de route naar toepassing verkennen.

Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van de aanpak. Stiekem ben ik een beetje sceptisch. Is het niet de taak van iedere ondernemer om zich te verdiepen in een klantbehoefte? Dat is het verschil tussen Willie Wortelen en echt zaken doen. Moet een opdrachtgever dat faciliteren?

Deze week bel ik de deelnemers op om hun verhaal te horen. Ik houd u hier op de hoogte!

Reageer op dit artikel