blog

Op tijd betalen

bouwbreed Premium 201

Op tijd betalen

In de bouw zijn we eraan gewend dat er slecht wordt betaald, of soms zelfs helemaal niet. Dat wij failliet gaan, een doorstart maken ten koste van de gespecialiseerde aannemers, leveranciers en toeleveranciers en na de doorstart roepen hoe succesvol wij wel niet zijn. Een aannemer wordt als eerste betaald (want dit staat in zijn contract) en hierna betaalt hij pas zijn ‘partners’. Wat zou een reden zijn om laat te betalen? Is het een vorm van macht, is het beleid, hebben we zelf te veel nodig of is het gewoon onze cultuur in de bouw?

Ik kom zelf uit de onderaanneming en moest menig keer om mijn eigen centen vragen bij mijn opdrachtgevers (aannemers). Ik voelde mij daar zelfs nog schuldig over ook. Het gaat om geld dat ook wij heel hard nodig hadden om lonen, materialen enz. te betalen; dat wordt immers allemaal voorgefinancierd door onszelf. Ik zat dan aan tafel met zweet in de handen, vroeg hoe het met de betalingen zat en dat er nog drie à vier termijnen openstonden die al betaald moesten worden.

Goocheltruc

Het antwoord: “Kesselaar, jij begrijpt waarschijnlijk niet hoe het gaat bij ons. Alle facturen gaan in een hoge hoed en eens per week pakken wij er vier uit en deze week zat jij er weer niet bij.” Ik kon zijn bloed wel drinken op dat moment! Maar als onderaannemer stond ik machteloos. Wat moest ik mijn mensen op kantoor zeggen? Dat betalen een goocheltruc is geworden?

Meelachend als een boer met kiespijn stelde ik nog eens mijn vraag. “Goed dat je het vraagt: het BTW-nummer klopte niet en bovendien was bij jouw derde termijn een mandagen register niet compleet. Verander dit eerst en dan gaan wij deze betalen.”  “Maar deze is meer dan 40 dagen oud.” zei ik.  “Weet je wat, pas je factuur aan en je zit bij de volgende betaling; waarschijnlijk over 60 dagen.”

Teruggekomen bij ons op kantoor bracht ik dit verhaal met lood in mijn schoenen over. Hoe gaan wij de rest allemaal betalen en stel dat de aannemer niet betaald? Ik heb in die tijd menig nacht met pijn in mijn buik wakker gelegen.

Weinig veranderd

Dit speelde 20 jaar terug en ik vroeg mij af of het nu nog zo gaat. Tot mijn schrik is er verdomd weinig veranderd.      

In de krant stond pas: “Grote bedrijven moeten een boete krijgen als ze niet op tijd betalen.” Wij hebben tegenwoordig in de bouw de mond vol van ketenpartners, gelijkwaardig, openheid en transparantie, maar is dit ook zo?

Er is naar mijn mening maar weinig veranderd met vroeger. Er wordt door de aannemers eerst ingekocht en hierna moet de goedkoopste ook nog eens de snelste zijn en krijgt hij – als hij mazzel heeft – na 60 dagen zijn centen. Overheden en Petrochemie zijn nog veel erger: zij betalen pas na 120 dagen! Nog erger: iedereen doet hier aan mee.

Moeilijk?

Als je ervan uitgaat dat een aannemer 20% van het werk zelf invult en 80% uitbesteedt, bedenk dan eens voor hoeveel gezinnen hij geld vasthoud. Het zou veel plezieriger zijn als iedereen op tijd zijn centen kreeg; weet je hoeveel ergernis en tijd dit zou schelen?

Mijn suggestie: maak als aannemer een contract, samen met je partners, waarin gegarandeerd wordt door de opdrachtgever dat deze met 21 dagen betaald en dat de aannemer binnen 30 dagen zijn partners betaald. Zo moeilijk is het toch niet?

Reageer op dit artikel