blog

Kleverige bouwgrond

bouwbreed Premium 19

Kleverige bouwgrond

Deze week was het weer raak. De regelmatig terugkerende noodklok van te hoge grondprijzen werd weer geluid. Ik ben inmiddels de tel kwijt hoe vaak ik dit vergelijkbare berichten afgelopen jaren heb zien langs komen. En ontwikkelaars en bouwers hebben nog gelijk ook. Die grond is veel te duur.

Onderzoeken tonen het keer op keer aan: gemeenten proberen te verdienen over de rug van de burger en de bouwer. In slechte tijden wilde ze de prijzen niet verlagen en in goede tijden doen ze er nog een schepje bovenop. Bouwgrond is maar liefst 6,3% duurder dan een jaar geleden. Dat terwijl de inflatie vrijwel nihil was.

Zo wordt de consument via mooie brochures opgezadeld met matige woningen op dure grond. Net genoeg om te voldoen aan het bouwbesluit. En de bouwpartijen knijpen elkaar uit om nog een beetje marge over te houden.

Vastplakken

Toch blijven de klagende partijen maar vastplakken aan die dure bouwgrond. Zo lang dat gebeurt, gaat er niets veranderen. Zeuren en ondertussen wel bouwen op die dure grond onder het motto ‘iedereen doet het en wat moet je anders’.

Ondertussen lachen de wethouders die verantwoordelijk zijn voor het grondbedrijf in hun vuistje. Terwijl er een flink potentieel is van andere plekken die verbouwd of herontwikkeld kunnen worden.

Binnenstedelijk

Volgens Planbureau Leefomgeving kan bijna 80% van de woningopgave binnenstedelijk gerealiseerd worden. Dat gaat niet vanzelf, zeker niet. Dus ook daarover wordt geklaagd: lange procedures, veel bezwaren, hoge kosten en ongedefinieerde risico’s. Je kan eigenlijk beter in het weiland bouwen.

Is er nog meer te klagen? Vast wel. Koopwoningen werden afgelopen jaar 4,6% duurder terwijl de koopkracht nauwelijks toenam. De verhuurdersheffing blijft de investeringen in de corporatiesector drukken. Geld is bijna gratis en toch wil de bank niet financieren …

Stop met klagen en doe een duurzaam aanbod aan de samenleving. En laat gemeenten lekker in hun sop gaar koken met hun grondposities. Zien we ook eens wat anders op TV dan de zoveelste noodklok uit de bouwsector.

Reageer op dit artikel