blog

How to live longer, be happier.. ?

bouwbreed 170

How to live longer, be happier.. ?
Suzanne van de Kerk

In de ‘Blue Zones’ leven mensen een langer, gezonder en gelukkiger leven. Wat doen zij anders en wat kunnen wij ermee bij het ontwikkelen van leefgebieden voor mensen?

Er zijn vijf Blue Zones: Okinawa (Japan), Loma Linda (Californie), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Griekenland) en Sardinië (Italië). Onderzoeken naar de overeenkomsten in deze zones wijzen uit dat het geheim zit in de alledaagse dingen die deze mensen doen.

Deze overeenkomsten, de zogenaamde ‘Power Nine’, zijn natuurlijk en regelmatig bewegen, een doel in het leven dat energie geeft, terugschakelen en tijd nemen voor ontspanning, de 80% eetregel met een plantaardige focus, (beperkt) wijn drinken, de juiste leefomgeving met sociaal gunstige netwerken om gezond gedrag te bevorderen, geloven in bepaalde normen en waarden en geliefden op de eerste plaats laten komen. Simpele ‘regels’ zo op het eerste gezicht.

Opvallend is dat deze zones geen eenzaamheid kennen. Overal kennen de bewoners hun buren en omgeving goed. En ouderen hebben een belangrijke rol in de samenleving, ze kunnen hun bijdrage leveren en krijgen erkenning.

‘Software’

Omdat het geheim zit in de dagelijkse levenswijze zou je kunnen denken dat we er bij het creëren van woon- en leefomgevingen niets mee kunnen. Ten onrechte volgens mij.

Zo ligt bij het woon- en leefconcept Senior Smart Living de focus ook op de ‘software’ in plaats van alleen op de ‘hardware’. Het is een leefomgeving voor active adults waar verbinden, een actieve levensstijl, zelfontplooiing en genieten centraal staan. In Schiedam wordt het eerste Senior Smart Living-project in Nederland gerealiseerd: ParkEntree. In co-creatie met ambassadeurs ontwikkeld.

De openbare ruimte is ingericht om elkaar te ontmoeten en om de actieve bewoners te faciliteren. Er is een clubhuis voor diverse activiteiten, met keuken, fitness, bar en terras. En ook in de organisatie en het beheer wordt ingespeeld op Power Nine ‘regels’.

De eerste Blue Zone in Nederland? Waarschijnlijk zijn we nog niet zo ver, maar het neemt niet weg dat we proberen leefgebieden te ontwikkelen waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. En dat kan omdat er een gemeente is die het lef heeft om die kans te bieden!

Reageer op dit artikel