blog

Rijk maar niet blij

bouwbreed 14

Rijk maar niet blij

In Het Financieele Dagblad werd op zaterdag mijn favoriete spel gedaan. Verzamel rankings over de performance van landen, voeg ze samen en maak een soort van gewogen lijst. En wat blijkt dan? Nederland staat solide op de tweede plaats van de wereld. Na het onverslaanbare Zwitserland.

We zijn rijk, slim, gezond en gelukkig. Wat wil je nog meer. Nou? Mopperen natuurlijk. Op de politiek. Op de veel verdienende bovenbazen uit het bedrijfsleven. Op de ander. En wat nog meer. Nou natuurlijk de eigen achtertuin netjes houden. Geen windmolens. Geen vluchtelingen.

Er lijkt een curieuze relatie te bestaan tussen rijk en gelukkig aan de ene kant en boos en afwijzend aan de andere kant. Maar er is hoop. In een documentaire van The New Yorker komt een timmerfabriekje in Winterswijk in beeld waar de baas een arbeidsplaats heeft opengesteld voor een vluchteling. Gevraagd naar zijn motief: ik denk dat mijn God dit van mij verwacht. Dus zo te handelen is in mijn eigen voordeel.

Mooi toch? Rijk en (allebei) blij. Laten we elke dag wat doen of verzinnen wat de ander blij maakt. Dat zijn we als nummer 2 van de wereld aan onze stand verplicht.

Reageer op dit artikel