blog

Normaal doen over asbest?

bouwbreed Premium 173

Normaal doen over asbest?

Vorige week prijkte het kritische manifest ‘Laten we eindelijk normaal doen over asbest’ van hoogleraar Ira Helsloot en twee woningcorporatiedirecteuren op de voorpagina van de Volkskrant. Zij vinden al die paniek rond asbest overbodig en de sanering van asbestdaken weggegooid geld. Roken is immers veel gevaarlijker.

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Dat mensen zelf keuzes maken om te roken, te drinken, drugs te gebruiken of onveilig te vrijen is vervelend. Voor henzelf, en voor de gemeenschap die de bijbehorende medische en sociale kosten draagt. Milieurisico’s van verontreinigingen in bodem, lucht en water behoren echter niet tot het domein van de keuzevrijheid. En daarom beschouwen we het als een publieke zaak om de risico’s te verkleinen.

Dodelijk

Asbest is dodelijk. Zeker als je beroepsmatig frequent met vrije asbestvezels in contact komt. Daarom lopen onze asbestinventariseerders en -saneerders met ‘witte pakken’. De kans dat iemand die incidenteel met asbestvezels in aanraking komt asbestkanker krijgt, is zeer klein. Dus inderdaad: bij branden en plotselinge verspreiding van asbest is het vaak niet nodig dat alle levende wezens het gebied onmiddellijk verlaten.

Deskundige schoonmaak voorkomt langdurige blootstelling en maakt de leefomgeving weer veilig. De asbestdaken moeten voor 2024 verwijderd zijn: dan liggen de daken er langer dan 30 jaar op en gaan ze verweren onder invloed van wind, zon, zout en regen. Daarmee verspreiden de asbestvezels zich in de leefomgeving. Een kwestie van beschaving om te voorkomen dat we een nieuw milieuprobleem veroorzaken.

Goed organiseren

Als we deze operatie goed organiseren voor de verschillende doelgroepen (agrariërs, huiseigenaren, bedrijven) gaan we dit realiseren. Het biedt bovendien een kans voor de versnelling naar nieuwe klimaatbestendige en energieproducerende daken. En dan behoren asbestbranden ook tot het verleden.

Asbestdaken vervangen? Gewoon doen!

Reageer op dit artikel