blog

Gentrification van de provincie

bouwbreed Premium 146

Gentrification van de provincie
Suzanne van de Kerk

Terwijl de dagbladen (en makelaars) als overenthousiaste voetbalfans de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt loven, klagen woningzoekenden in de huur en koop steen en been.

De sociale huursector zit nagenoeg op slot, middeldure huurwoningen zijn er niet en daarboven is het prijsschieten. Bovendien wordt een steeds groter deel van de duurdere huur verairbnbd.

In de koopsector is het al niet anders. Er gaan al stemmen op om woningen openbaar te gaan veilen, zodat de hoogste bieder, die misschien nu net te laat is, niet benadeeld wordt.  Dat veilen van schaarse koopwoningen is, zullen we maar zeggen, de “nieuwe rechtvaardigheid”.

Dat laatste geldt ook voor achtergestelde studenten die van De Key hun studentenkamer aan de hoogst biedende dronken Engelsman of suf geblowde Italiaan mogen verhuren. Wat het verschil is tussen de nieuwe rechtvaardigheid en de hebzucht uit het vorige decennium, daar moet ik mijn filosofenclubje maar eens voor bij elkaar halen, maar dat terzijde.

Het onbedoelde effect van de populariteit van de stad is dat er voor veel woningzoekenden eigenlijk geen plek meer is in de stad. Sowieso begint het zoeken ‘buiten de Ring’, maar ook daar wordt het natuurlijk steeds voller en duurder.

Het lijkt wel alsof we vergeten zijn dat er ook een leven buiten de stad is. Juist nu de technische mogelijkheden om thuis te werken ongekend zijn en de nabijheid van de stad voor dagelijks werk steeds minder belangrijk wordt, is de ‘provincie’ een lommerrijke buitenwijk van de stad geworden. Op nog geen 50 km van de stad liggen ‘krimpgebieden’. Volgens mij staan we aan de vooravond van de gentrification van de provincie. Wat in de Spaarndammer of in Noord kan, kan ook in de kop van Noord-Holland.

Reageer op dit artikel