blog

Genoeg aan twee grote bouwers

bouwbreed 300

Genoeg aan twee grote bouwers
Suzanne van de Kerk

Voeg BAM, Heijmans en TBI samen. En maak van VolkerWessels, Dura Vermeer, Van Wijnen en Strukton één concern. Creëer zo twee grote bouwondernemingen, die nationaal met elkaar kunnen wedijveren en daarnaast sterk genoeg zijn om ook over de grens een rol van betekenis te kunnen spelen.

Een gek idee? Zeker. Aan de andere kant lost zo’n superconsolidatie misschien wel een probleem op waarmee de sector al jaren kampt: overcapaciteit. Er zijn te veel bouwers die hetzelfde doen, die zich op dezelfde markten richten en derhalve vechten om dezelfde projecten.

Bedroevend

De cijfers die Cobouw deze week presenteert, laten overduidelijk zien wat het gevolg is van die overcapaciteit en het gevecht om de grote werken: lage marges. Zeg maar gerust, bedroevend lage marges.

De acht grootste aannemers van ons land waren vorig jaar goed voor 20,3 miljard euro aan omzet. Daarop verdienden zij honderd miljoen. Dat komt neer op een nettomarge van nog geen half procent. En dan was 2015 nog een best goed jaar voor de koplopers. In 2013 lag de marge op 0,3 procent. In 2014 zelfs -0,86!

Belachelijk

Tel je de afgelopen vijf jaar bij elkaar op, dan verloren de grootste bouwers samen meer dan 170 miljoen. Dus ze verspijkerden samen voor meer dan 100 miljard en moesten aan het einde van de rit nog 170 miljoen bijleggen ook…  Dat klinkt idioot? Absurd? Belachelijk? Ja, alles van dat. Maar het is wel de werkelijkheid in de bovenste regionen van de bouwsector.

Hoe het komt dat de grote bouwers zo weinig geld verdienen, leest u vandaag in weekblad Cobouw. Ook vindt u daarin antwoord op de vraag of ze hun marges snel kunnen verhogen nu de markt weer aantrekt. Misschien komt u daarna wel tot de conclusie dat het helemaal niet zo’n gek idee is om een aantal van de grootste bouwconcerns samen te voegen.

Reageer op dit artikel