blog

Gemeentelijke voordeur op slot

bouwbreed Premium 163

Gemeentelijke voordeur op slot

Op uitnodiging waren wij aanwezig bij de presentatie van het vernieuwde inkoop- en aanbestedingsbeleid van één van onze gemeentelijke opdrachtgevers. Gepresenteerd door het hoofd inkoop, tijdelijk ingehuurd om de gemeente door het vernieuwingsproces te loodsen.

Deze gemeente is er nog een van toegankelijkheid en benaderbaarheid. De burgemeester staat dicht bij bewoners en ondernemers en net als al zijn wethouders en ambtenaren pakt hij niet eerst het dikke integriteitshandboek bij een gezellige en/of nuttige uitnodiging. Hij kan en komt, of is verhinderd en laat dat vaak zelf even weten. Deze gemeente weet wat er te koop is en heeft nog ambtenaren met vakkennis.

De presentatie begon met een verhaal over een kerk die gebouwd is tussen 1163 en 1182 en iets met een kaars die ingezet werd tijdens aanbestedingen in die tijd. Halverwege de powerpointpresentatie werd duidelijk dat de tijdelijke portier de toegang tot de voordeur van de gemeente gaat ontmoedigen. De ambtenaren zijn volgens hem te druk om alle ondernemers te woord te staan om toe te lichten hoe zij een voet tussen de deur krijgen bij de gemeente. Het letterlijke advies voor alle bedrijven en zzp’ers in de zaal was: “Zorg dat je een goede website hebt waar ook contactgegevens op staan, wij googelen namelijk als wij op zoek gaan”.

Hij noemt dit marktverkenning, ik noem het meer een vorm van tinderen (googel dat maar even). Daarnaast wordt geselecteerd door referenties uit het regionale opdrachtgeversnetwerk; toelichting hoe regionaal dan de kwaliteit wordt gemeten, bleef uit.

Na een aantal pr-tips werd verteld dat ook het elektronisch veilen zijn entree gaat doen. Met leveranciersselectie door marktverkenning vooraf. De prijs wordt middels een online-veiling tot het uiterste laagste punt gedreven. Op de vraag hoe dit past binnen het prijs-kwaliteitbeleid bij overheidsaanbestedingen volgde een niet verhelderend verhaal. En omdat u mij nu niet kan zien: Karin slaakt een diepe zucht. Alle verandering is nog geen verbetering.

Reageer op dit artikel