blog

Cao

bouwbreed Premium 318

Cao

Jurgen komt ons vertellen dat hij met zijn opleiding vakman GWW wil stoppen. Hij kan bij een loonwerker aan de slag en daar meer verdienen zegt hij.  Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik om toelichting. € 2.275,- bruto per maand, zo’n € 100,- per maand meer denkt hij. We pakken de rekenmachine; hij krijgt nu € 13,65 per uur x 160 is € 2.184,-.

Zie je wel, zegt Jurgen opgetogen, hij heeft niet stilgestaan bij het feit dat hij bij ons (bouwcao) per vier weken krijgt uitbetaald. De waarde van de vakantiedagen die in het tijdspaarfonds worden gestort had hij niet meegerekend. De reiskostenregelingen komen niet overeen, etc.

Het zette me aan het denken.

Concurrentie

Er zijn ruim 1.100 cao’s in Nederland, 250 bedrijfstakcao’s en 850 ondernemingscao’s. Alleen al in de bouw zijn er zestien cao’s en als de aanpalende sectoren worden meegerekend ruim twintig. Al deze cao’s verschillen op primaire arbeidsvoorwaarden.

Waarom eigenlijk? Waarom krijgt de vakman in de ene cao negentien cent per km en in de andere 32? Krijgt een monteur met dezelfde opleiding in de ene cao meer betaald dan in de andere? Ik weet het antwoord niet, wel weet ik dat cao’s overlappen. Het kan voor een werkgever lonend zijn om te shoppen, een wat andere nadruk op de werkzaamheden en je valt met je bedrijf – of een deel daarvan – onder een andere (goedkopere) cao. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden ligt daarmee op de loer.

Afscheid van verschillen

Zou het handiger zijn om negentig procent van de arbeidsvoorwaarden bij wet te regelen? Iedereen met een beroep op niveau 2, 3 en 4 hetzelfde salaris en een goed pensioen? De laatste tien procent kun je per sector regelen en dat zijn er hooguit tien in Nederland. Krijgt een vrachtwagenmonteur met een niveau 3 opleiding hetzelfde salaris, evenveel seniorendagen en een gelijkwaardig pensioen als een allround vakman GWW. Naar mijn idee zijn reistijdvergoeding, toeslag voor nacht- en weekendwerk, het aantal vrije dagen en ook vakantiegeld in die negentig procent te regelen.

We hebben de complete berekening voor Jurgen gemaakt en hij blijft. Laten we daarentegen afscheid nemen van de verschillen in de cao’s.

Sander Gerdes, directeur SPG InfraVak, Infra-Werkt en Infrakracht bv

Reageer op dit artikel