blog

Tijdsdruk als grootste 
veiligheidsrisico

bouwbreed Premium 189

Tijdsdruk als grootste 
veiligheidsrisico

Enkele weken geleden ging ergens in Europa een 160 tons kraan op rupsen horizontaal. De prefab betonnen kolom hing niet helemaal lekker, ging kantelen, en toen de rechter rups via de onderliggende grond tegendruk moest leveren, bleek deze op een stukje moeras te staan. En geloof me, een kolom van meer dan 60 ton die begint te kantelen, die houd je ook met een 160 tons kraan niet tegen. Die trekt alles omver.

Een ongeval op het niveau Alphen aan de Rijn, maar dan op een particuliere bouwplaats. Dus minder in het oog springend in de openbaarheid, al werden er binnen een paar minuten via Facebook en consorten vele foto’s het World Wide Web op geslingerd. Het collectief van opdrachtgever, aannemer, onderaannemer en leverancier van de rupskraan wist vervolgens alles razendsnel in de doofpot te stoppen.

Een korte vergadering over hoe nu verder met het project, want de dead-lines achter de opleverdata en de boetes wegens te laat opleveren bleven ongewijzigd. Typisch gevalletje van pech voor de hoofdaannemer. Die vervolgens op zijn beurt de onderaannemer aansprakelijk stelde, en blablabla.

Daarna het grote bureau schoonvegen. Opdrachtgever voorop natuurlijk, want die had in het bestek en contract de volledige 100 procent veiligheid geëist. De bouwtermijnen waren dan wel wat kort, de informatiestromen kwamen niet altijd juist op gang, maar veilig is veilig, en een taak van hoofd- en onderaannemers samen. Daarvoor werden ze toch betaald.

Nu de essentie van dit verhaal: de eenzijdigheid van dit soort eisen. Volledige veiligheid eisen, gecombineerd met overige eisen waardoor een en ander nauwelijks haalbaar is. Denken dat dat volledig afkoopbaar is, daar er altijd wel weer een bouwbedrijf zal zijn dat zijn nek in deze strop wil steken. Zijn we er dan nog echt mee bezig veiligheid als hoogste prioriteit te zien?

Reageer op dit artikel