blog

Theory of Everything

bouwbreed 13

Theory of Everything

Je kent het wel. Van die dagen dat je een boel dingen meemaakt die allemaal met elkaar te maken hebben. Maar de verbinding ontbreekt. En dan, aan het eind van de dag, komt alles bij elkaar. Op 21 april had ik zo’n dag.

Het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren – van CROW. Een boeiend plenair deel, met sprekers, debatten en een beroemde oud-topsporter. Zelfs een puntige samenvatting van collega-columnist Lenny Vulperhorst. Vervolgens workshops. Over prijsvechten. Over veelbelovende initiatieven. En ten slotte over een aanbesteding in Almere. Emvi en Bouwteam. Bij een infraproject. Met een raambestek én een plafondbedrag. Keurig openbaar gemaakt. En een BVP-achtige gunning, dus sterke nadruk op kwaliteit. En met oog voor de mensen achter de aanbieding.

Alles komt bij elkaar

Eindelijk een aanbesteding waar alles bij elkaar komt. Een opdrachtgever met durf. Een procedure zonder echte risico’s, dankzij de plafondprijs. Maar wel met ruimte voor echte kwaliteit, dankzij echt contact. Geen papieren werkelijkheid. En daardoor ruimte voor een prijs met een normale marge. En denk niet dat het een klein pilot-projectje is. Ongeveer 5 miljoen euro gaat erin om. Er is dan ook netjes aanbesteed. En het resultaat is prachtig. Omdat aannemer Dusseldorp uiteindelijk zelf het bestek heeft geschreven. Samen met Almere. En dus is er in de uitvoering geen gedoe. Geen onduidelijkheid. Geen spelletjes. Zo kan het dus ook.

Een soort Theory of Everything dus, dacht ik toen ik naar huis fietste in de heerlijke lentezon. Niet in de natuurkunde, maar voor aanbesteden. Eén theorie die alle bestaande theorieën verenigt. Theorieën over emvi, over samenwerken, over contractvormen, over prijsvechten. Nou ja, bijna alle theorieën dan. Die van de nadere selectie vergt nog studie. Loten is en blijft natuurlijk… nou ja, u weet wel. Er moet wat te wensen overblijven. Ook na zo’n dag.

Reageer op dit artikel