blog

Hoe leuk is de bouw?

bouwbreed Premium 199

Hoe leuk is de bouw?
Suzanne van de Kerk

Vorige week sprak ik een jonge ondernemer die van klusbedrijf is doorgegroeid naar aannemer.

Een gepassioneerde ondernemer die een gemeende boosheid uitstraalde over de huidige bouwpraktijk. “Ondernemen in de bouw is gewoon niet leuk”, is de kreet die mij het meest is bijgebleven. Deze ondernemer moet dagelijks halsbrekende toeren uithalen om werkplezier te organiseren voor zijn collega’s en hemzelf. Hij moet spelletjes spelen met zijn opdrachtgevers, onderaannemers en toeleveranciers die hij helemaal niet wil spelen. Hij moet samenwerken met partijen die niet gaan voor het creëren van waarde voor de klant, maar zo snel mogelijk hun eigen dingetje komen afraffelen. Hij moet ook een veel te duur product verkopen, terwijl hij de overtuiging heeft dat bouwen veel beter, slimmer en dus ook veel goedkoper kan. Maar hoe kan een relatief klein bedrijf het verschil maken? Dat is een vraag waar ook ik regelmatig mee worstel. Grote bouwers en kleine bouwers zijn vandaag de dag volop bezig met het ontwikkelen van concepten. Echter allemaal geënt op de huidige bouwpraktijk en dus vrijwel zonder enige impact. Wat is de rol van een mkb-aannemer als het gaat om echte innovatie? Waarmee kan die het verschil maken? Deze ondernemer bleek veel contacten te hebben met niet aan de bouw gerelateerde maakindustrie. Maakbedrijven die volop experimenteren met principes uit de Smart Industry. We gaan nu onderzoeken of een aantal nieuw te ontwikkelen bouwcomponenten kan meeliften met die beweging. Het basisprincipe van Smart Industry is immers dat relatief kleine batches geproduceerd kunnen worden tegen dezelfde condities als grote seriematige industriële productie. Het zijn vooral bedrijven uit de staal- en composiethoek. Bedrijven die de bouw nog niet kennen, maar onder aanvoering van die ene bevlogen en verontwaardigde aannemer weleens tot grootse daden in staat kunnen zijn.

Reageer op dit artikel