blog

Hello Goodbye

bouwbreed 335

Hello Goodbye
Suzanne van de Kerk

Met achttien columns op de teller is dit alweer voorlopig de laatste. Het voelt toch een beetje als afscheid, dus neem ik ook gewoon maar even afscheid!

Als ik terugblik op afgelopen anderhalf jaar, dan kan ik wel zeggen dat de toekomst van de aanbestedingsmarkt er positief uitziet. Ondanks dat ik af en toe twijfels houd over de emvi-criteria, zie ik wel dat er steeds meer succesvolle samenwerkingsverbanden te benoemen zijn. In plaats van te verzanden in juridische discussies, waarbij de juristen de lachende derde zijn, gaan we vaker met elkaar in gesprek om problemen op te lossen. Ik hoef denk ik niet meer te zeggen dat ik met ‘we’ opdrachtgever en opdrachtnemer bedoel.

Gezamenlijke risicopot

Maar ook uit jullie reacties op mijn columns lees ik veel positieve ervaringen. Als ik jullie mening goed samenvat, zijn we het erover eens dat we een pilot moeten draaien voor een gezamenlijke risicopot. Immers, samen kom je verder. Niet voor niets introduceerde ik ‘samenwerken’ als hét begrip van 2016! Daarnaast blijkt dat we willen stoppen met de dure renderings in een stadium wanneer het detailniveau nog niet bekend is.

Duurzame oplossingen moeten we op een moderne manier implementeren in onze gebouwen, het is namelijk geen flauwekul. We moeten eraan wennen en het doet misschien even pijn, maar zonder reuring geen verandering. En misschien een wat gevoeliger onderwerp voor de werkgevers: persoonlijke ontwikkeling en een optimale tijdsverdeling tussen werk en vrije tijd leidt tot meer productiviteit. O ja, dat het tijd is voor meer vrouwen in de bouwsector vonden jullie overduidelijk!

Zeg dus Goodbye tegen het verleden, en Hello tegen de positieve wereld van aanbesteden 2.0. Dan zeg ik voor nu Goodbye tegen jullie, bedankt voor al jullie leuke reacties. En Hello nieuw avontuur; ik ga op reis en trek de wijde wereld in! 

Reageer op dit artikel