blog

Een nieuw Bouwbesluit? Maak dat met de klant

bouwbreed 21

Een nieuw Bouwbesluit? Maak dat met de klant

Wat krijg je als je bouwers, adviseurs en ambtenaren een nieuw Bouwbesluit laat maken? Het oude Bouwbesluit.

Maak je eigen Bouwbesluit was één van de workshops tijdens het congres ‘Klantgericht bouwen hoe dan?’ in Almere. Mijn collega Marit Overbeek en ik waren de initiatiefnemers en, al zeg ik het zelf, best op dreef.

We hadden een duidelijke rolverdeling: Marit speelde de consument, ofwel de klant. Hoeveel verstand hebben die van het Bouwbesluit? Weinig. Is dat erg? Niet als de professionals daar voldoende van afweten, zou je zeggen.

Dat dacht minister Blok ook. In een interview met Cobouw gaf hij toe dat hij ook een leek was op dit gebied voor hij aan het bouwstelsel begon te sleutelen voor de wet Private kwaliteitsborging.

Bepalen

In onze workshop vroeg ik aan Marit ‘hoeveel gebouwen voldoen aan het Bouwbesluit?’ “Bijna allemaal”, antwoordde zij nietsvermoedend. Een van Bloks ambtenaren die de workshop bijwoonde corrigeerde haar: “Fout. Dat weten we niet. Na het afgeven van een bouwvergunning controleert niemand of er wordt gebouwd volgens de regels.”

Na deze korte en voor de leek wellicht onthutsende inleiding gingen we aan de slag. Plan was om de KPI’s (Key Performance Indicators) van de woning van de toekomst vast te stellen. Want zo’n Bouwbesluit, waarin alles tot in de puntjes is vastgelegd, is toch ontzettend ouderwets als de klant meer aan de knoppen gaat zitten? Waarom bepalen wij voor de consument hoe hoog een deur moet zijn?

‘Gewone mensen’

Het bleek voor de workshopdeelnemers toch erg lastig die consument voor ogen te houden. Daarom hadden we een foto uitgeprint van ‘gewone mensen’ zodat ze daar steeds aan zouden worden herinnerd: “Voor hen doet u het. Niet voor minister Blok. Dit zijn uw klanten.”

[intermezzos:1] Blok is het met ons eens: hij signaleerde dat de lobby wel heel erg veel energie steekt in de lobby zelf. Richt je nou eens op de klant, roept hij naar bouwers, installateurs, leveranciers en architecten. De minister heeft inmiddels door dat het Bouwbesluit nauwelijks consument-proof is; de bouwregels zijn te lang bepaald door een klein groepje mensen.

Als bouwregeljournalist en schrijver van het boek ‘Duurzaamheidsoorlog‘ kan ik dat beamen. Bij elke nieuwe ambitie of regel verzet de gevestigde orde zich. Ik snap het wel, maar vind het kortzichtig. Natuurlijk, als regels verlammend werken, innovatie in de weg staan of bedoeld zijn om de belangen van de ‘makers’ te beschermen, dan schieten ze hun doel voorbij. Daar moet je als sector zo snel mogelijk van af willen.

Marit en ik waren een beetje teleurgesteld dat onze workshop weinig vernieuwende inzichten opleverde. Maar ja, eigen schuld. We lieten mensen meepraten uit de sector zelf, die vasthouden aan hun eigen gewoontes.

Adviezen

Nu wend ik me even tot minister Blok. Marit en ik beloofden ons publiek dat we u zouden adviseren op basis van onze workshopuitkomsten. Dat doen we, bij deze.

: Overweeg van het Bouwbesluit een richtlijn te maken.
: Breng verschillende niveaus van het Bouwbesluit aan. Nu staat het Bouwbesluit gelijk aan het minimumniveau. Het gevolg is echter dat bouwers en ontwikkelaars niet hoger mikken. Met een Bouwbesluit niveau 2 en 3 tackel je dat probleem. Noem die niveaus voor mij part ‘good’ of ‘excellent’ en bouwers die kwaliteit nastreven, kunnen zich daar ook daadwerkelijk mee onderscheiden.  

En minister, nu ik toch uw aandacht heb: als u nou besluit dat Bouwbesluit drastisch aan te passen, doe dat dan niet met de partijen die er nu mee werken. Juist niet! Als er iets is dat ik leerde, die middag in Almere, is het wel dat innovatie niet van binnenuit komt, maar van buitenaf.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels