blog

Van 8 naar 6!

bouwbreed 214

Van 8 naar 6!
Suzanne van de Kerk

En dan bedoel ik niet de beoordeling die je krijgt op je EMVI-stukken. Ik heb het over het veranderen van een 8-urige werkdag naar een 6-urige, mét behoud van salaris (belangrijk gegeven). In Zweden is een pilot gedraaid met positief resultaat, waardoor ze nu geheel zijn overgestapt naar dit principe.

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar denk even met me mee. Jaarlijks worden in Nederland bijna 20.000 mensen ziek door hun werk, van wie 77% overspannen is. Helaas zit er een stijgende lijn in deze cijfers; steeds meer mensen tussen de 20 en de 40 jaar komen overspannen thuis te zitten. In Zweden bleek uit de resultaten van de pilot dat ondanks de kortere werkdag dezelfde hoeveelheid werk werd verzet.

Hoe dat kan? Wanneer je weet dat je meer vrije tijd hebt aan het begin of eind van je werkdag, blijk je tijdens werkuren productiever te zijn. Ook gaat de kwaliteit van het werk dat je levert omhoog: je hebt meer vrije tijd en daardoor kans op een beter sociaal leven. Tevens heb je meer tijd om te besteden aan je gezondheid, zoals voldoende slaap of ga je eindelijk eens die sport uitoefenen waar je nooit tijd voor had. Hierdoor zit je beter in je vel, waardoor je energieker en dus productiever bent.

Ik zeg niet dat we zomaar de Zweedse regelgeving in Nederland moeten implementeren, maar laten we er op zijn minst een les uit leren. Neem tenderteams waar bij tijd en wijlen absurd lange dagen worden gemaakt, wat lang niet altijd tot kwaliteit en succes leidt. Wat mij betreft moeten we op zoek naar een optimale indeling van de dag, waarbij een gezonde balans is tussen werk, tijd voor leuke dingen met collega’s om de teamspirit te versterken en tijd voor jezelf. Want ik ben ervan overtuigd: alleen op deze manier gaan we van een 6 naar die 8!

Ingeborg van den Ban
Projectmanager 
Strukton Integrale Projecten

 

Reageer op dit artikel