blog

Misbruik

bouwbreed 153

Misbruik
Suzanne van de Kerk

Het is een wijdverbreid fenomeen dat in alle lagen van de bevolking, in alle sectoren maar het meest rond de politiek voorkomt, misbruik. We zitten nu weer in een ergerlijk voorbeeld dat de belastingbetaler ook nog eens ergens tussen de 30 en 40 miljoen euro kost, het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.

Iedereen met een beetje gevoel voor de mondiale problemen wist het allang. Maar deze week hebben de initiatiefnemers ervan het toegegeven, het referendum heeft helmaal niets met het verdrag te maken, maar is alleen maar bedoeld om een wig te drijven in de Europese Unie.

Dan denk ik, wat bezielt die mensen. Zijn die ziende blind of willen ze niet zien wat voor goeds de Unie ook ons land heeft gebracht? Zijn ze verblind door de Brexit-beweging? Willen ze terug naar de tijd dat nationale belangen de boventoon voerden en ook nog eens aanleiding gaven tot conflicten en zelfs bloedige oorlogen op ons continent? Is het de tijdgeest waarin het egoïsme het lijkt te gaan winnen van de solidariteit? Of hebben ze van Poetin een zak roebels gekregen zodat die verder zijn gang kan gaan met de aloude Russische expansiepolitiek die nog uit het Tsarentijdperk stamt maar pas in communistisch Rusland tot volle wasdom is gekomen? Wie het weet mag het zeggen.

Het is bekend dat er in bepaalde kringen dubbele agenda’s gehanteerd worden. Maar zo schaamteloos heb ik het zelfs de politiek nooit zien doen.

Deze week verscheen als een deus ex machina ineens een rapport van een Oekraïens onderzoeksbureau waarin werd gemeld dat het associatieverdrag slecht voor de economie in het land zou zijn. Alleen wat grote bedrijven zouden ervan profiteren ten koste van het midden- en kleinbedrijf. Ik kreeg spontaan herinneringen aan een rapport van een vermaard doch uiterst rechts economisch instituut in Londen dat voor Geert Wilders uitrekende dat terug naar de gulden o zo goed voor Nederland zou zijn. Zelfs Wilders leek dat nauwelijks te geloven want echt hard ermee aan de slag gegaan, is hij niet. Misbruik van wetenschap noem ik dat.

Gelukkig is er dan een stad als Stuttgart die aantoont dat die begrijpt wat een dienende overheid inhoudt. Die gaat een contractenservice voor eigenaar-bewoners opzetten die hun woning energie-efficiënt willen maken. Van planning tot aanbesteding en financiering wordt door de gemeente geregeld. Ontzorgen heet dat. Het is precies waar de huidige generaties enorme behoefte aan hebben. Tegen een dergelijke service kan geen subsidieregeling op, daar ben ik van overtuigd.

Het recept is dus helder. Ophouden met dit soort flauwekulreferenda maar die 30 tot 40 miljoen steken in het opzetten van een contractenservice à la Stuttgart. Daar heeft de economie meer aan. Bovendien is het ook nog eens een mogelijkheid om het tanende vertrouwen in de overheid te herstellen. Krijgen we wellicht bij de volgende verkiezingen tenminste weer werkbare meerderheden.

Follow me on Twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel