blog

Lef

bouwbreed Premium 100

Lef

Decennia geleden zei toenmalig minister van Financiën Fons van der Stee het al: “Wat wij nodig hebben, is lef.” Uit zijn mond ging het woord lef meer richting laf, maar dit terzijde. Zijn woorden zijn ook nu nog steeds van toepassing.

Neem het gedoe rond de Panama Papers. Vanuit de politiek en zeker vanuit de partijen die gewend waren regeringsverantwoordelijkheid te dragen en ook nog de pech hebben gehad via hun ministers van Financiën en de staatssecretarissen van Belastingzaken van Nederland een belastingparadijs voor multinationals te maken, is er lauwtjes gereageerd.

Natuurlijk, Eric Wiebes, de huidige belastinggaarder moest natuurlijk plichtmatig constateren dat belastingontwijking niet kan, maar dat was eigenlijk meer gericht op de grootste contribuanten aan ’s lands kas, de hardwerkende middenklasse waarvoor alle politici zeggen op te komen maar in de praktijk gebruikt wordt als melkkoe. Je zou er bijna toe neigen belasting te ontwijken, maar als loonslaaf ben je dan om het netjes te zeggen alras de pineut.

En dan het referendum. Daar is al veel over gezegd, maar deze week voegde premier Mark Rutte daar weer een hoofdstuk aan toe. Eerst maar eens kijken, afwachten wat de Britten op 23 juni gaan doen bij hun referendum. De premier heeft nooit uitgeblonken in krachtdadigheid behalve om de eerder genoemde middenklasse de tol te laten betalen van fout gedrag van de banken.

Waarom wachten op de Britten? Iedereen weet immers dat het referendum ging over het associatieverdrag met de Oekraïne en niet over de Europese Unie ook al wilden de initiatiefnemers anders doen geloven. Wat hebben de Britten met de verdrag te maken anders dan dat ze als een van de 28 lidstaten het mede hebben afgesloten. Of zou Rutte soms denken dat het wel over de EU gaat en gaat hij straks op de golven het Britse sentiment een krachtdadige beslissing nemen over een Nexit?

Gelukkig gloort er hoop. De Tweede Kamer daagt jongeren uit een essay te schrijven over de toekomst van het parlement. Het zou mij hogelijk verbazen als de jongeren niet allemaal gaan schrijven dat de EU zo snel mogelijk een politieke unie moet worden. Daarin is dan de keuze de provincies op te heffen en het nationale parlement de rol van Europese provinciale staten te laten spelen of het nationale parlement op te heffen en de provincies te laten bestaan. De gebrekkige coördinatie op het gebied van belastingen zijn we dan eindelijk kwijt en de kans dat er dan echt een concurrerende Europese markt komt, is aanzienlijk groter dan in de huidige constellatie waarin nationale belangen de boventoon blijven voeren.

Het leven ook van bouwers wordt een stuk eenvoudiger. Geen gezeur meer over Europese koppen op nationale wetgeving, geen eigenzinnige normenmakers meer die nationale normen willen blijven maken om de Europese te frustreren en overal in Europa dezelfde normen. Dat breidt de markt voor de Nederlandse bouw en toelevering enorm uit. Kortom, een echte uitdaging ligt in het verschiet. Nu maar hopen op lef van de jongeren.

follow me on Twitter @ferryheijbrock

Reageer op dit artikel