blog

Het belastingparadijs

bouwbreed 310

Het belastingparadijs
Suzanne van de Kerk

Gouden tijden gaan aanbreken voor de bouw. Dankzij de Panama Papers kan de Nederlandse overheid miljarden extra belastingen binnenhalen van bedrijven die nu dankzij het Panamese Mossack Fonseca hun gelden wegsluizen naar belastingparadijzen.

Ho even, is Nederland zelf niet ook een belastingparadijs met brievenbusfirma’s? Is dat niet de reden dat menig multinational hier een brievenbus opent om in eigen land belasting te ontwijken? Zou dat soms de reden zijn dat het kabinet in eerste instantie nauwelijks gereageerd heeft?

Maar stel nu eens het vrijwel imaginaire geval dat er eindelijk actie wordt ondernemen tegen misbruik van dit soort constructies. Dan kan –naar verluidt- 30 miljard extra aan belastingen opgehaald worden. Als volgens het principe van budgetneutraliteit dat dan een op een wordt teruggegeven aan de arme burger die al jaren zucht onder directe en indirecte lastenverzwaringen, dan is er ineens heel veel investeringsruimte bij de burger. Dan kunnen eindelijk al die eigen woningen energieneutraal worden gemaakt, waardoor Nederland de kans heeft de klimaatafspraken alsnog te halen. Dat is dan beter besteed geld dan de torenhoge fees die Mossack Fonseca ongetwijfeld rekent. En het levert de burger meer op dan de 5 miljard die dit jaar aan zogenaamde lastenverlichting is gegeven maar via de achterdeur allang weer terug wordt gehaald. Dat is dus echt goed voor de economie.

Niet voor niets is de Europese Unie al tijden bezig om belastingontwijking en op zich legale maar misbruikte constructies te bestrijden te beginnen met brievenbusfirma’s. Maar ja, probeer als Brussel maar eens om iets te zeggen over belastingen. Dan zitten nationale regeringen direct hoog in de gordijnen. Dan wordt hun autonomie aangetast.

Wat dat betreft is het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne een tegenvaller. Het referendum ging daar helemaal niet over maar over de Europese Unie die volgens nationalisten als Jan Roos met GeenPeil te veel macht naar zich toe trekt. Op zich een curieuze gedachte omdat iedereen die de afgelopen jaren de ontwikkelingen in Europa heeft gevolgd, weet dat de monetaire en economische unie zonder een politieke unie gezorgd heeft voor een diepe crisis. Daar zijn wat noodverbanden voor aangelegd, maar bekend is ook dat die noodverbanden het fundamentele probleem niet oplossen, te weten het gebrek aan politieke eenheid. Waar dat toe leidt, hebben Griekenland en in mindere mate Italië, Spanje en Portugal aangetoond. Een pleidooi voor meer macht naar Brussel zou dus meer op z’n plaats zijn.

Het is dus goed dat Brussel blijft proberen om misstanden als misbruik van brievenbusfirma’s aan te pakken ook al is dat om andere redenen. Brievenbusfirma’s worden immers ook gebruikt om buitenlandse werknemers te misbruiken. Ook dat is slecht voor de economie. De werknemers houden veel minder over en hebben dus ook minder te besteden. En al het van hen ‘gestolen’ geld verdwijnt dankzij Mossack Fonseca en malafide trustkantoren naar de Maagdeneilanden.

Mijn oproep aan de politiek is dan ook, hou op met voor multinationals een belastingparadijs te creëren, maar doe dat voor de eigen burgers. Daar heeft economie veel meer aan dan wat brievenbussen openhouden die geen belasting binnen brengen.

 

Reageer op dit artikel