blog

Gretigheid als valkuil

bouwbreed 331

Gretigheid als valkuil

Te gretig zijn komt het doel niet per se ten goede. Dat geldt voor onderhandelen, voor nieuwe relaties aangaan, maar zeker ook voor aanbestedingen. Wie heel graag wil, probeert snel te hard. En dan precies alle verkeerde dingen. Een vreemde reactie die we allemaal wel eens hebben gehad.

Bij aanbestedingen uit zich dat vooral in het focussen op de eisen en wensen van de aanbestedende dienst. Zonder meer. Weg is het relativerend vermogen, het eigen handelskader, het inzicht vanuit vakmanschap. Zo’n beetje alsof je in de kroeg naar je beste vriend kijkt die opeens krampachtig in een ander verandert als hij iemand die hij echt leuk vindt probeert in te palmen. Als zichzelf had hij meer kans gemaakt.

Er is niets mis met opdrachten graag willen winnen, dat is ten slotte je vak – en bovendien ontkomt daar geen bedrijf aan in deze tijden. Zolang je maar onderkent dat dat het geval is en je op je hoede bent voor volg gedrag.

1 . Sta bewust even stil bij de opdracht – los van de eisen en wensen – en vorm je een visie erop. Hoe zou jij het willen aanpakken, en welke kansen en risico’s zie jij?

2. Kijk ook aan opdrachtgeverskant verder dan de eisen lang zijn, en zoek naar relevante doelstellingen op opdrachts- maar ook op beleidsniveau. Zo kun je je visie verdiepen en/of onderbouwen.

3. Ga pas daarna aan de slag met het invullen van eisen en wensen vanuit eigen identiteit.

Wie volgt, geeft de regie uit handen en zet zichzelf op achterstand als het om gegund krijgen gaat. Check daarom altijd, hoe hoog de druk ook is, of je vanuit jullie eigen kracht aan het inschrijven bent.

Reageer op dit artikel