blog

Fossielen horen in het museum

bouwbreed Premium 227

Fossielen horen in het museum

Het zijn bizarre tijden. Nu is dat vaker het geval tijdens revoluties, snelle evoluties of transities zoals nu onafwendbaar aan de gang is op energiegebied. Het is dan leuk om tegenstribbelende fossielen te zien die het allemaal te snel vinden gaan, vrezen voor hun business maar het scharen onder het algemeen belang dat zij zeggen te dienen. Omdat vandaag het Parijse klimaatakkoord wordt ondertekend, heb ik de top drie fossiele denkers opgesteld.

Op nummer drie Shell en topman Ben van Beurden. Die had al eerder van zich laten horen in een interview waarin hij even kort door de bocht vertelde de aarde helemaal leeg te zullen pompen. Deze week komt daar het advies aan de aandeelhouders bij om tegen een resolutie van 1100 aandeelhouders verenigd in Follow This te stemmen. Die verzoekt Shell om de winsten uit fossiel te investeren in hernieuwbare energie.

Shell raadt aandeelhouders aan om tegen dit voorstel te stemmen. Volgens de oliemaatschappij zal de energietransitie meerdere decennia in beslag nemen. “Het risico van verminderde winst voor aandeelhouders door een versnelde verschuiving naar duurzame energiebronnen, betekent dat het voor Shell niet verstandig is om investeringen in olie en gas eenvoudigweg in te wisselen voor investeringen in hernieuwbare energiebronnen”, laat het bedrijf weten. “Onze handen vastbinden aan een renewables only mandaat zou zowel strategisch als commercieel gezien onverstandig zijn.”

Dat laatste is een uiterst merkwaardige opmerking voor een bedrijf dat jaren geleden nog een zonne-energiedochter bezat en op het moment dat duidelijk werd dat daar brood in zat, het van de hand deed. Dan weet je van tevoren dat je vastgebonden bent aan fossiel. Het is nu wachten tot 24 mei wat de aandeelhoudersvergadering van Shell ervan gaat vinden.

Op nummer twee ook al een energieproducent, RWE en zijn topman Peter Terium. Toevallig ter gelegenheid van de aandeelhoudersvergadering schilderde hij het horrorscenario dat de leveringszekerheid van stroom in Duitsland onder druk staat door de lage energieprijzen en het hoge aandeel hernieuwbare energie. Als er geen wind is en de zon niet schijnt, is er te weinig energie, huilde hij. De overheid moet met een zak geld over de brug komen om de energieproducenten in staat te stellen back-upcapaciteit in stand te houden.

Uiterst merkwaardig. De groei van hernieuwbare energie, zeker in Duitsland, is niet uit de lucht komen vallen. Over het fenomeen van decentrale energieopwekking schreef ik zelf 12 jaar geleden al. Ook al niets nieuws. Maar net als Shell heeft de top van RWE kennelijk oogkleppen opgehad en gedacht dat de groene golf hun huis wel voorbij zou gaan. Maar helaas voor hem is dat niet zo.

De absolute topper is uiteraard de opening van de kolencentrale op de Maasvlakte in dit geval niet met de E.ON-top maar met Rotterdams burgervader Ahmed Aboutaleb en minister Henk Kamp op de bagagedrager. Aboutaleb mocht daar komen opdraven voor de feestrede. Die zou naar eigen zeggen uiterst kritisch zijn over kolen. Dan ga je zoeken op de site van de gemeente om de speech te vinden, want ik ben niet uitgenodigd. En als ik dat wel was, zou ik wellicht net als de directeur van Greenpeace Sylvia Borren aan de poort zijn tegengehouden. Niets te vinden. We zullen het dus moeten doen met horen zeggen. Daar ben ik persoonlijk kritisch op.

Henk Kamp kon op energiegebied al nauwelijks op mijn sympathie rekenen. Tot nu toe straalt hij een lusteloosheid uit als het gaat om hernieuwbare energie. Allerlei rapporten tonen aan de Nederland op het gebied van duurzame energie ongeveer het slechtste jongetje van de klas is. Het heeft fossiel Kamp niet aangezet tot meer snelheid, integendeel. Zijn  lang verwachte energienota wil eerst een maatschappelijke discussie. De geijkte vertragingstechniek samen met nader onderzoek. Weliswaar noemt hij de kolencentrale niet meer van deze tijd, maar fossiel moet nog lang blijven, vindt hij. En dat allemaal een dag voordat het Parijse klimaatakkoord wordt getekend. Hoe verzin je het.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat Kamp vindt dat sluiting van kolencentrales te duur is en de transitie naar duurzame energie eveneens. Waarschijnlijk nam hij de Twentse cabaretier Herman Finkers serieus toen die zei: “Het is veel te duur om de aarde niet te laten vergaan.”

En toch is er een heel simpele oplossing rond de kolencentrale op de Maasvlakte. Die kan tegen geringe kosten worden omgebouwd tot fossiel museum. Dat kan uitgroeien tot een heuse transactie bij vooral jonge kinderen als je er de nodige interactieve speeltjes neerzet. Vraag maar eens aan een kind van pakweg 10 jaar oud of die weet wat een videotape is. Ze weten het niet meer. Over een paar jaar weten jonge kinderen niet meer wat fossiele energie is. Goed dat daar dan een museum over komt. De volgend jaar in Eemshaven gerede kolencentrale kan hetzelfde doel krijgen, ze liggen ver genoeg uit elkaar. En de Van Beurdens, Teriums en Kampen van deze wereld? Die kunnen daar zo aan de slag als suppoost of gids. Ze hebben genoeg fossiel verstand.

Reageer op dit artikel