blog

De tien bouwgeboden

bouwbreed 17

De tien bouwgeboden

Samenwerken is lastig en de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer loopt niet vanzelf soepel. Elke projectmanager kan daarover meepraten en zo ook Louïs Prompers (opdrachtgever) en Bauke Lobbezoo (Avenue2) die de bouw van de A2-dubbeldekstunnel dwars door Maastricht in goede banen proberen te leiden.

Zij bedachten vanuit de praktijk de tien geboden voor een betere relatie tussen de bouwpartijen. Geïnspireerd door mijn boek Prijsvechten zetten ze naar eigen zeggen deze richtlijnen op een rij om te komen tot een prettige manier van samenwerken, zonder gedoe, wij/zij-cultuur en oneindige meerwerkdossiers. Niets is leuker om te horen dat een boek schrijven zo veel losmaakt, discussies aanzwengelt en het onderwerp prijsvechten bespreekbaar maakt.

Het is zeker dat wie deze geboden toepast, breekt met vechtcontracten en de basis voor een soepel lopend contract te pakken heeft. Tegenslag, risico’s en onverwachte kosten zijn onvermijdelijk bij elk bouwproject. Het gaat er vooral om hoe je daarmee vervolgens omgaat. Regel 1 is versterken wat ons bindt en het belang van het project centraal te stellen. Een mooie tweede is te sturen op waarde-creatie leidend tot een gemeenschappelijke enthousiasmerende ambitie. De A2-deskundigen constateren dat het in de bouwketen schort aan integraal werken: “Eis en organiseer dat”, is hun advies. Dat kan met verleiden en zo nodig met duwen, weten zij uit ervaring. Reageren op tegenslagen is geen goed idee: Bouw aan de jurisprudentie van behaalde successen. Ook het tiende gebod kan veel misverstanden en ellende voorkomen: Eerst luisteren. Nooit voor je beurt praten en op basis van consensus besluiten nemen.

Lees nog veel meer over de samenwerking en testfase van de A2 Maastricht woensdag in het weekblad van Cobouw.

 

Reageer op dit artikel