blog

Cameraad

bouwbreed Premium 253

Cameraad

De rook van de aanslag in Brussel is nauwelijks verdampt of het volgende item stond alweer volop in het nieuws. Een in mijn ogen onzinnig referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Een referendum dat meer te maken heeft met emotie dan met rationele overwegingen. Nee, dan ben ik meer geïnteresseerd in de mening van het volk over bijvoorbeeld privacy versus veiligheid.

Jarenlang is het cameratoezicht beperkt toegepast en zijn privacyoverwegingen leidend geweest. Hoe kijken we daar nu naar? Nu, na Parijs, Brussel en Ankara. Slaat de weegschaal nog steeds door in het voordeel van de privacy?

Het is toch vreemd dat op social media wel ongepaste filmpjes geplaatst kunnen worden die duidelijk inbreuk maken op de privacy, en dat we tegelijkertijd cameratoezicht niet acceptabel vinden. En dat terwijl iedere bakker en melkboer al een camera in de winkel heeft hangen. Dus wat nou privacy? Nou ja, dan moet de camera de kwaliteit van een beslagen vissenkom wel overtreffen.

Structuur

Het enige dat lijkt te ontbreken is een structuur. Naast een rioleringsplan ook een cameradekkingsplan? Geen 100 procent cameradekking uiteraard, maar voldoende om objecten te kunnen monitoren of meer beeld te krijgen van mogelijke vluchtroutes van daders.

Sta er eens bij stil hoeveel objecten de interesse van terroristen kunnen wekken. Naast de bekende doelwitten als vliegvelden en stations zijn er meer kwetsbare objecten: bruggen, dijken, drinkwater, gasleidingen, sluizen, enz. Schier onmogelijk om alles te bewaken. Met meer blauw op straat gaan we dat niet redden. Nee, de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid heeft op zijn zachtst gezegd een uitdagende, zo niet een onmogelijke taak.

Misschien is het daarom goed om opnieuw de discussie te voeren over wat zwaarder weegt, privacy of veiligheid? Wat denkt u? Wij zitten verlegen om uw raad. De camera een cameraad? Even een referendum houden?

Fred Bransen, consultant ruimtelijke kwaliteit bij Tauw

Reageer op dit artikel