blog

Blije bewoners

bouwbreed 49

Blije bewoners

“Ik had niet gedacht dat van zo’n saai kantoorpand zulke mooie woningen gemaakt kunnen worden”, aldus de bewoner van een transformatiewoning in het onderzoek ‘Wonen in een transformatiewoning’. Verplichte kost voor bouwers, architecten en bestuurders.

De subtitel maakte de inzet van het onderzoek duidelijk: ‘Wat vinden bewoners daarvan?’ Nee, dit keer geen modellen en prognoses over transformatiepotentie, maar een heus bewonersonderzoek met tweehonderd face-to-face interviews. Uitgevoerd in vijftien panden. Door Crisislab, een mij onbekende partij, die duidelijk niet bij de usual suspects in het vakgebied hoort. Dat maakt het des te interessanter.

De belangrijkste cijfers: een grote meerderheid van de bewoners (74 procent) waardeert hun woning met een 8 of hoger. Slechts 4 procent van de respondenten geeft een 4 of een 5 voor de woning.

Ook naar verbeterpunten is gevraagd. Daar wordt het voor bouwers en architecten opletten: Maar liefst 32 procent maakt opmerkingen over mankementen aan het pand en 18 procent wil verbetering van de warmteregulatie en de ventilatie.

In een aantal gevallen hebben de beperkingen  te maken met de tijdelijkheid van de transformatie. Hoeveel ga je investeren in een pand dat over tien jaar gesloopt wordt? Bewoners begrijpen dat: “Op dit moment kies ik voor een goedkopere woning met wat ongemakken.”

Boeiend aspect is dat bewoners gevraagd is zich te verplaatsen in de positie van bestuurders. 94 procent van de respondenten zou investeren in transformatiewoningen in plaats van nieuwbouw. Zodat sneller kan worden voldaan aan de woningbehoefte en leegstand wordt verminderd.

Voor mij de meest opmerkelijke bevinding: 53 procent wil wel op een bedrijventerrein wonen. 12 procent zonder meer, 41 procent alleen onder voorwaarden. Dat biedt perspectief voor bestuurders en bouwers. Straks nog meer blije bewoners, ook op voormalige bedrijventerreinen.

Reageer op dit artikel