blog

Rotterdam in balans

bouwbreed Premium

Rotterdam in balans
Suzanne van de Kerk

Applaus voor wethouder Schneider van Rotterdam. De doelen uit de zojuist gepresenteerde Woonvisie van gemeente Rotterdam klinken als een klok: Meer aantrekkelijke woonmilieus realiseren, zorgen voor een woningvoorraad met toekomstwaarde en de basis op orde houden. Daarvoor zou ik zo tekenen. Helaas zit in de uitvoering een lastige stekel.

Volgens het college van b&w impliceren genoemde doelen dat Rotterdam afscheid moet nemen van 20.000 goedkope huurwoningen, waarvan er maar liefst 15.000 worden gesloopt. Dit op een totaal van ongeveer 300.000 woningen. Zijn al die 15.000 woningen slecht en incourant? In elk geval is de huur (te) laag. Natuurlijk, van incourante woningen moet je afscheid nemen. Dat vraagt een serieuze afweging tussen platgooien en kwaliteit toevoegen door slimme transformatie of renovatie.

In de Woonvisie komt een vierde doel om de hoek: balans. De woningvoorraad kent een onbalans met te veel goedkope woningen. Daarom moet die voorraad worden verminderd. Alsof we in een planeconomie leven en door met geschuif met stenen de balans in de stad kunnen herstellen. Mensen maken de stad.

Als Rotterdam echt zo populair is als woonstad dan kunnen we ons grootschalige sloop niet permitteren. Bovendien kan de balans ook op andere manier worden hersteld: met veel nieuwe woningen in het midden- en dure segment. Zo wordt het percentage goedkope woningen vanzelf kleiner.

Laat we eerst ervaren of de vraag naar duurdere woningen echt zo’n vlucht neemt en op plekken waar dat mogelijk is projecten realiseren. Rotterdam heeft nog ruimte genoeg om daarmee een begin te maken.

De demografische ontwikkelingen en de ontwikkeling op de arbeidsmarkt zouden wel eens voor een ongekende populariteit van relatief goedkope woningen kunnen zorgen. Het zou zonde zijn de al aanwezige basis te vernietigen. Slopen kan altijd nog.

Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam

Reageer op dit artikel