blog

Op naar de nul: Verduurzamen van mijn bestaande woning

bouwbreed 24

Op naar de nul: Verduurzamen van mijn bestaande woning

Vijf jaar geleden kocht ik, middenin de crisis, een dijkwoning in het groene hart. Niet op de gewone manier, maar van de bank, na een mislukte veiling. Een woning uit 1991, met veel witte tegels op de vloer en Trespa-dakranden. Wij gingen voor de locatie en er viel wel wat van te maken.

Graag neem ik u mee op mijn verduurzamingsreis van afgelopen vijf jaar.

De vorige eigenaar had een gasverbruik van  4800 m per jaar. Om over het elektriciteitsgebruik maar niet te spreken: er zat een groene plantage op zolder, waardoor de woning in de winter de enige was zonder sneeuw op het dak.

Kinderbadje vol

Stap voor stap startte ik met de verduurzaming van ons nieuwe huis. De eerste stap was (zonne)collectoren van 10m op het dak te plaatsen, de cv-ketel te verhuizen naar de kelder en daar een 1000 liter buffer bij geplaatst; een echte Duitse machinekamer. Dat werkt mooi, van april tot oktober kan de stekker uit de ketel. Voor de ruimteverwarming valt het uiteraard tegen. In november en rond deze tijd helpt het flink mee. Zonnige koude dagen zijn goud voor deze oplossing. Snel verdienen wij het niet terug, een jaar of 10 maar het blijft fantastisch om na een zonnige dag te kijken hoe warm de buffer is en het kinderbadje vol te laten lopen met warm water van de zon.

Vervolgens ging er bijna een vrachtwagen steenwol naar de zolder, die nu is na-geïsoleerd tot RC 8,5, oftewel meer dan 40cm isolatie. Triple glas geplaatst in de  nieuwe dakkapel op het noorden. Een ventilatiesysteem heb is voorbereid, maar zolang mijn kinderen alle deuren open laten staan, wacht ik nog even met plaatsen. Tenslotte is ook de zoldervloer voorzien van vloerverwarming, om nog een paar graden lager te kunnen verwarmen. Voor de techneuten onder ons, omlaag met die delta T. Opnieuw vertoonde ons gasverbruik een leuke daling, tot onder de 2000 m. 

Gratis biertjes

Het elektriciteitsgebruik verlagen is makkie vergeleken met warmtevraag reductie. Close in-boiler eruit, overal ledverlichting, een nieuwe koelkast en daar een ledlamp in voor het idee. Gelukkig een groot het dak op het zuiden. 12 Zwarte panelen van 4000WP, meer dan genoeg voor ons stroomverbruik. Elk uurtje zon betekent een gratis biertje. Tot er eind 2013 een elektrische auto kwam.

In de woonkamer hebben wij een cv-haard laten plaatsen. Fantastisch, lekker hout stoken en daarmee de 1000 liter op temperatuur houden. Het is verbazingwekkend hoeveel hout erin gaat om de cv-ketel uit te kunnen laten staan. In een winterweek waarin ik veel thuis ben, verstook ik gemakkelijk een halve kuub hout. Ik kan zo’n houtstookkachel iedereen aanraden. Volgens mij is de terugverdientijd niet interessant maar het is de gezelligste verduurzaming.

Prosument

Het streven blijft naar energie nul te gaan. Daarom breidden wij vorig jaar het PV-oppervlak uit naar 9000 Wp. Fantastisch, ik rijd nu elke dag de eerste 60 kilometer gratis en ben weer een prosument.

Dit jaar lopen wij echter tegen de fundamentele grenzen van het huis aan. De woonkamer is erg lastig om te verwarmen met een lage temperatuur. Twee enorme koudebruggen zijn een balkon en de balk boven de garagedeur. Bovendien heeft de woonkamer heel veel glas. Dit jaar is het plan om de vloerverwarming opnieuw te leggen, als we de witte tegels vervangen. Hopelijk kunnen we het huis dan nog twee graden lager verwarmen, tot onder de 30 graden en een gasverbruik onder de 500 m en met minder hout.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels