blog

Huisbibliotheek

bouwbreed Premium

Huisbibliotheek
Suzanne van de Kerk

In The Financial Times werd dit weekend op bijna poëtische wijze geschreven over het belang van een bibliotheek thuis. De bibliotheek zou bij uitstek de plek zijn om te mijmeren en zo af en toe eens een boek op te slaan.

Nu we er intussen aangewend zijn dat het papieren boek – in tegenstelling tot wat de digitale industrie beweerde – een blijvertje is, wordt ook de vraag opnieuw actueel wat we met die verzameling boeken doen. Er zijn tegenwoordig drie mogelijkheden. Weggeven (aan vrienden of de kringloopwinkel), zelf verkopen op internet (antiquariaten zijn alleen nog geïnteresseerd in bibliofiele uitgaven) of bewaren. En dat kan op een toevallige manier in wat verspreide kasten of op een wat meer geordende en geconcentreerde manier. In het laatste geval spreken we al snel van een huisbibliotheek(je). Alleen al om het mijmeren te stimuleren, zou ik voor dat laatste willen pleiten.

Vakmensen

Maar dan het volgende vraagstuk. Ik heb niets tegen prefab, maar een boekenkast loopt van plint tot plafond en beslaat de hele wand. Hoe kom je aan op maat gemaakte, niet te dure boekenkasten, die ook nog dat gevoel van een bibliotheek oproepen? Daarvoor had je vroeger in elke wijk of in elk dorp een aantal vakmensen. Ze komen meten, bespreken de kwaliteit van het hout en komen met een prijs die elke keer weer meevalt. In mijn dorp sterven de meubelmakers echter uit. Ze passeren de 65 en niemand wil hun bedrijf voortzetten, ook al lijkt er genoeg werk (er is immers altijd een wachtlijst).

Ik begrijp dat niet. Wat gaat er mis? Wat laat de bedrijfstak van meubelmakers liggen? Waarom lukt het scholen niet het vak te promoten? En waarom zijn er geen jonge meubelmakers, die een eigen bedrijfje beginnen?

Reageer op dit artikel