blog

Honderd procent duurzaam afkopen

bouwbreed Premium

Honderd procent duurzaam afkopen
Suzanne van de Kerk

Hoeveel bomen zouden er gekapt zijn voor al die rapporten en beleidsbrieven die alleen al in Nederland geschreven zijn over duurzaam inkopen?

Sorry. Ik moet u dat antwoord schuldig blijven. Maar ik verzeker u, het zijn er veel. Van de week kwam ik weer zo’n duurzaam rapport tegen op de website van onze rijksoverheid. Het was een Kamerstuk, een document van enig gewicht dus. De onderzoekers hadden het duurzaam inkoopbeleid van gemeenten onderzocht. Wat blijkt: die kopen helemaal niet honderd procent duurzaam in, zoals de bedoeling was, pak hem beet twee kabinetten terug.

Waar ligt het aan? Waarom niet honderd procent verantwoord? Ik las door, taaie kost, nauwelijks om door te komen, de afkortingen vliegen je om de oren. Maar hé; ik laat me niet uit het veld slaan. Ik schreef tenslotte het boek Duurzaamheidsoorlog! 

Ingewikkeld is het altijd als het over duurzaamheid gaat. Als je echt duurzaam wil zijn, steek je daar energie in. Ik lees verder. Waar schort het aan bij gemeenten? Mijn mond valt open van verbazing: het ontbreekt aan deskundigheid.

Duurzaam broodje kaas

Bij Rijkswaterstaat is die volop aanwezig. Toch worstelen ze ook daar al jaren met duurzaamheid. Ik gaf daar onlangs een lunchlezing. Het werd een boeiende discussie over het nut van normen. Mijn bezwaar is dat ze vaak zo ingewikkeld zijn dat niemand ze snapt. En dat ze vaak gebaseerd zijn op verouderde inzichten en scenario’s voor een toekomst die zich nauwelijks laat voorspellen.

Duurzaam? Wat is dat? Een hele lange formule die na optellen en aftrekken via 1 getalletje een uitspraak claimt te doen over zowel de uitputting van grondstoffen, de CO2-uitstoot en nog een stuk of elf duurzaamheidsaspecten. In een tijd dat klant en koning gegarandeerde prestaties willen, zijn dit soort normen in mijn optiek waardeloos.

Te ingewikkeld dus. Met als ‘fataal’ gevolg een massale boycot, schreef ik al in Duurzaamheidsoorlog. Maar hoe redeneren onze onderzoekers ruim een jaar later? Precies andersom. “Ambtenaren zijn niet slim genoeg.” 

Maar ik leef… van onderzoek

“Maar”, nuanceren de intelligente onderzoekers op een van de laatste bladzijden. “Er is meer onderzoek nodig.” Haha, ja neem het de onderzoeker eens kwalijk. Hij leeft van onderzoek en moeilijke vraagstukken. Je kijkt wel uit om in keer alles goed te onderzoeken, ben je voor de rest van je leven werkloos.

Het wachten is op nieuw onderzoek…

Reageer op dit artikel