blog

Girlpower!

bouwbreed

Girlpower!
Suzanne van de Kerk

Mannen zorgen voor brood op de plank, de vrouwen zorgen voor de kinderen. Een ouderwetse gedachte, want wij vrouwen zijn behoorlijk geëmancipeerd. In de bouwwereld zie je daar echter relatief weinig van terug. Vanaf de eeuwwisseling zagen we een stijgende lijn, maar de afgelopen vier jaar is het aantal vrouwen in de bouw niet toegenomen. Slechts acht procent van alle werknemers is vrouw en vaak werken deze vrouwen op stafafdelingen. Het verbaast me eigenlijk al niet eens meer als ik te horen krijg:  “Was jij nou die dame van HR? Uhum… Oké…”

We moeten ons maar eens flink een keer achter de oren krabben. De wereld om ons heen verandert, dus ook de bouwwereld. Zo’n tien jaar geleden ging het bij aanbestedingen nog echt om technisch inhoudelijke kennis. Tegenwoordig gaat het om heel andere zaken, want bouwers kunnen wel bouwen. Maar die andere zaken, daar mist op dit moment input. En dán komen wij vrouwen om de hoek kijken! Want waar mannen zich veelal bezig houden met het bereiken van doelen, status en macht, zijn vrouwen sterk op het gebied van communicatie, samenwerking en onderlinge relaties. En laat dat nou net zijn waar het op dit moment om draait! Samenwerking is tegenwoordig het sleutelwoord bij PPS-projecten en ook communicatie wordt steeds belangrijker. Om over de onderlinge relatie nog maar niet te spreken; we kennen allemaal de zogenaamde vechtcontracten.

Wat mij betreft zijn we har(t)d toe aan wat meer girlpower in onze sector. Alleen op die manier kunnen we meegroeien met de veranderende markt. De zogenaamde hard skills moeten we domweg bezitten, we moeten nu werken aan onze soft skills. Voor onze mannelijke collega’s is het misschien even wennen dat vrouwen onmisbaar worden in de bouw, maar kom op heren, zet je er overheen. It takes two to make it happen! 

Reageer op dit artikel