blog

Gewoon doen

bouwbreed Premium

Gewoon doen

In Amsterdam kun je vanaf november 2016 atelierwoningen bezoeken op het NDSM-terrein. Hieraan zit een bijzonder verhaal vast. Hier hebben baanbrekers uit de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, samen met vier marktpartijen, in de praktijk ondervonden hoe je kunt samenwerken zonder gedoe. Prijsduiken? Daarvan is geen sprake geweest. Plezier des te meer. Dat het niet van een leien dakje ging, dat kan ik als coach verzekeren. Na het uitspreken van de ambitie om het in een project nu eens echt anders te doen, ontstonden de eerste twijfels. Was dit project niet al te ver dichtgetimmerd? Was het niet te klein qua omvang?

Als we de locatie bezoeken, zien we wel dat het een uitdagend stuk stad is. Hier worden grote festivals gehouden, ook al tijdens de geplande bouwperiode. Wat er onder de grond ligt, is ook niet zeker. Terugkijkend is het een grote zoektocht geweest, waarbij de groep de moed niet is kwijtgeraakt door de nieuwsgierigheid of het überhaupt wel anders kan in de bouw.

De discussies gaan over budget vooraf vrijgeven of niet, de ruimte die er is voor andere oplossingen en samenwerking onderling. De hele groep doet mee, tot in de late avonduren.

Als coach vind ik vooral de sfeer in de groep bijzonder. Wat begon met het project van grote twijfels, werd langzaamaan ‘ons’ project. Rollen en achtergronden vervagen, met heel kleine stapjes. Toch blijft het tot op het laatste moment spannend: is dit nu wel baanbrekend wat we hebben gedaan?

Dat het antwoord daarop ‘ja’ is, blijkt na wat er na de uitslag gebeurt: Uiteindelijk wint een partij de aanbesteding, maar zelfs daarmee wordt baanbrekend omgegaan. Onderling vinden ze een samenwerking waarbij iedere partij doet waarin hij goed is. Met als uitgangspunt kennis delen met elkaar om daarvan samen beter te worden. Missie geslaagd.

Reageer op dit artikel