blog

Verbouwen Binnenhof is een politiek feestje

bouwbreed Premium

Verbouwen Binnenhof is een politiek feestje

Eigenlijk is de beslissing om het Binnenhof in een keer op te knappen al genomen, maar de knoop blijkt niet helemaal te zijn doorgehakt. De verbouwing is dan ook geen gewone renovatie, maar een politiek feestje en dat kost extra tijd.

De Tweede Kamer heeft afgelopen najaar in ruime meerderheid ingestemd met de verhuizing naar Buitenlandse Zaken en zal 5,5 jaar lang gaan vergaderen in de laad- en losruimte van het voormalige ministerie. Toch gaan we de hele discussie nog eens oprakelen en rekent het Rijksvastgoedbedrijf nog twee alternatieven volledig door waarbij toch gefaseerd wordt verbouwd. Voor wie doen ze dat eigenlijk? De al afgevallen varianten waren al eerder geschrapt als onhaalbaar en duur.

In mei volgt opnieuw een go/nog go moment voor de Big-Bang-variant om het Binnenhofcomplex in een keer te verbouwen. Slopen, timmeren en verbouwen gaan slecht samen met Torentjesoverleg en vragenuurtjes, maar de bewoners zijn niet overtuigd en het kan geen kwaad daar nog eens over te vergaderen. Er is nog best een paar jaar door te modderen met lekkende daken, asbest, verouderde ict en technische installaties.

Morrend stemde het parlement in met de jarenlange en dure verbouwing: Kan dat niet goedkoper, slimmer en korter? Nee is het antwoord van de Rijksgebouwendienst die eveneens al jarenlang alle bouwtechnische problemen in kaart bracht en oud-minister Spies voorzichtig liet manoeuvreren. Over een nacht ijs ligt is bij zo’n operatie niet voor de hand, maar hier lijkt wel een hele lange voorbereiding nodig. Alle opties moeten niet een, maar liefst tien keer gecheckt, want politieke ophef is het laatste dat zo’n complexe opgave kan gebruiken.

Ruim 50 miljoen kost de verbouwing van de tijdelijke onderkomens en de verbouwingen van het Binnenhof zelf kost nog eens het tienvoudige. Alles wikken en wegen is logisch, maar de discussie gaat niet over geld maar over de verplichte verhuizing. Wordt alsnog gekozen voor een gefaseerde variant, dan lopen de kosten nog verder op. Knopen doorhakken in het hart waar de knopen doorgehakt moeten worden, lijken
extra lastig.

Voor buitenstaanders van politiek Den Haag is zo’n gang van zaken bijna niet meer te volgen. Die knoop was toch al doorgehakt? Binnenhof-watchers weten dat je deze mondige en machtige bewoners nooit tegen je in het harnas moet jagen. Een paar miljoen euro extra voor een paar – eigenlijk overbodige varianten – in de voorfase, weegt ruimschoots op tegen extra stress en dreigende vertragingen in latere fases.

Reageer op dit artikel