blog

Transitie naar circulair

bouwbreed Premium

Transitie naar circulair

Kunnen we problemen oplossen door op dezelfde manier te denken als we dachten toen het probleem ontstond? Die vraag stelde ik mezelf toen ik ‘Transitie naar Duurzaam’ las, het rapport van minister Kamp dat ons de weg wijst naar een energieneutraal 2050.

Dat doel is duidelijk. Maar de verkenningen die worden gedaan naar waar wij als vastgoedbranche aan moeten denken, verleiden ons om op dezelfde wijze naar onze energieconsumptie te kijken. Of het een onsje minder mag. Of we alsjeblieft samen met anderen in dialoog kunnen gaan om onze afhankelijkheid van gas te verminderen. En of we nieuwe en creatieve ideeën kunnen ontwikkelen waardoor onze gebouwen minder energie produceren.

De overheid helpt een handje door ruimte te geven aan innovatie en wetgeving aan te passen, op natuurlijke momenten zoals het aanpassen van de Warmtewet. Volgens Kamp kan het tempo omhoog door een combinatie van voorlichting en bewustwording, ontzorging en financiële maatregelen. Van dat laatste geeft hij een voorbeeld: klimaatbelastende energiedragers financieel minder aantrekkelijk maken ten opzichte van energiedragers uit CO2-arme of hernieuwbare bron.

Het is duidelijk, het komt op ons aan. Daarbij denk ik dat het niet de bedoeling is dat we, beperkt door onze bestaande kaders, denkbeelden en voorgeschiedenis, de wereld een beetje minder slecht gaan maken met allerlei duurzaamheids- en energiemaatregelen. Nee, we zullen een compleet nieuwe wereld moeten creëren en opeisen. Een wereld waarin verspilling überhaupt niet bestaat, waarin we op een 360 graden andere manier denken dan toen we dachten toen het probleem ontstond. Circulair heet dat.

Annemarie van Doorn
Directeur Dutch Green Building Council

Reageer op dit artikel