blog

Onderwijs op maat

bouwbreed Premium

Onderwijs op maat
Suzanne van de Kerk

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs wil leerlingen die ‘eenzijdig cognitief begaafd’ zijn te hulp schieten. Hij wil naar een praktijk waarin álle kwekelingen worden gestimuleerd om hun talenten te ontplooien. Hoe zou het voelen als je dubbelzijdig cognitief begaafd bent?

Beste Sander,

Ik weet dat Haagse ‘bestuursgeschoolden’ over het algemeen weinig op hebben met de populistische praktijk, maar ik wil het toch proberen. Je Haagse ballonnetje over ‘onderwijs op maat’ is de zoveelste beleidsaankondiging van een niet uit te voeren vlees nog vis pedagogiek. Ik heb jaren voor een lts-klas gestaan toen er nog sprake was van een A, B en C-niveau. Nooit heeft iemand mij op dat gebied de concrete kwalitatieve grenzen en beoordeling kunnen aangeven van een gemetseld muurtje. Wel heb ik zienderogen als juryvoorzitter van de Nederlandse Metselwedstrijden het zilver van de troffel zien veranderen in één bonk roest. De belangrijkste oorzaak was de verloedering van het steeds dommer wordende beroepsonderwijs, een fenomeen dat in de jaren zeventig begon. In die periode werd de maakindustrie ‘verbannen’ uit onze cultuur. Wat we ver weg konden laten doen deden we ver weg en voor wat we hier niet wilden doen haalden we mensen van ver weg. Daarmee werd het intellect uit de maakindustrie gehaald, met als gevolg een cultuur van Likmevestje. Mijn al jarenlange pleidooi om weer een ambachtsschool op havo-vwo niveau in te voeren zou op termijn veel cultureel maatschappelijke (en economische) problemen oplossen, maar vooral het beste uit de leerlingen halen. Onderwijs moet dat doen wat de huishoudelijke omgeving niet kan of verkeerd doet, gebaseerd op een maatschappelijke toekomstvisie. Nagenoeg geen enkele werkgever vraagt nog naar een diploma, omdat hij/zij toch wel weet dat er niets aan af te lezen valt. Kennis, kunnen en attitude is alleen met een ‘papiertje’ aan te tonen als daarover eenvormige duidelijkheid is.

Harry Verhoeven
Directeur Studio Eyckehorst
Reageer op de column via mail of www.Twitter.com/cobouwNL

Reageer op dit artikel