blog

Obama bezoekt Bouwcampus

bouwbreed

Obama bezoekt Bouwcampus
Suzanne van de Kerk

De iPhone is bij mijn weten geen typisch Nederlandse uitvinding. Coco-Cola ook niet, noch Adidas. Toch kan ik deze producten overal in Nederland krijgen. Op de woningmarkt niet, daar ligt de wereld wat dat betreft nog aan uw voeten. Of zullen we de grenzen lekker lang dichthouden?

Onze premier Mark Rutte bracht een bezoek aan Silicon Valley. Als een te slim jongetje liep onze minister-president kwijlend rond in het Amerikaanse paradijs van innovatie. Hij deed me denken aan Sjakie, dolblij met zijn golden ticket, dat hem een hele dag toegang verschafte tot de fabuleuze chocoladefabriek van Willy Wonka.

Op Twitter vergeleek ik Silicon Valley gekscherend met de Bouwcampus in Delft. Rijkswaterstaat wil daar nieuwe eieren van Columbus leggen, met bouwbrancheorganisaties, universiteiten en vooruitstrevende bedrijven. Mijn vergelijking werd weggehoond. Terecht of moet je ook durven dromen?

Het bezoek van Rutte aan Amerika zette me wel aan het denken. Is ons innovatieklimaat wel op orde? Op basis van de Europese lijstjes doen we het niet slecht: een vijfde plaats. Kijken we naar de Nederlandse bouwsector, dan durf ik de stelling aan dat we hier ouderwets bezig zijn.
 

Neem nou een woning. Het zelfdenkende, flexibele en baanbrekende huis heb ik nog niet gezien. Dat heeft volgens mij te maken met de Nederlandse doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mentaliteit. Overal hebben we een norm voor. Wijk je van de norm  af, dan mag je niet meedoen. ‘Level playing field’ noemen we dat. Iedereen moet kunnen meespelen… Het is killing voor innovatie.

De diplomaten van de Nederlandse bouwsector houden zichzelf voor de gek. Neem Maxime Verhagen. Toffe peer hoor, maar mijn haren staan recht overeind als hij zegt dat Rijkswaterstaat vooral de rode loper niet moet uitleggen voor buitenlandse aannemers. Alsof hij tegen oud-collega Rutte zegt: ga maar niet naar Apple, wij kunnen zelf wel telefoontjes maken.

Bovendien meet hij met twee maten. Want als Zeeuwse bouwers roepen om lokaal aanbestedingsbeleid, is het voormalige Bouwhuis te klein. Persoonlijk valt Verhagen uiteraard moeilijk te verwijten dat de Nederlandse woningbouwer nauwelijks buiten de doos denkt. Het systeem in Nederland slaat ambities dood als een Heinekenbiertje in een kunststof vensterbank.

Met KOMO is het namelijk precies zo. Om de handel van bouwproducten in Europa te bevorderen,  maakte de Europese Unie uniforme testafspraken.  Wat doet minister Blok, de liberale partijgenoot van Rutte? Tijd rekken. Discutabele keurmerken gedogen, het Hollandse fort bewaken. Want oh jee, je moet er toch niet aan denken dat ons waardevolle technische gedachtegoed gebukt gaat onder open grenzen.

Is de Nederlandse polder te klein voor innovatie en het verleggen van grenzen? Of zijn Nederlandse bouwers bang om net zoals Ajax, PSV en Feyenoord opgeslokt te worden door de Real Madrids en Manchester Uniteds van deze wereld?

Innovatie begint bij vertrouwen, risico’s durven nemen en avontuur. Alsof je de woeste zee voor het eerst oversteekt, terwijl je je liefje niet kunt beloven dat je ooit terug zult keren.

Verlaat de verdedigingslinie. Val aan. Vaar! De Hollandse vernuftige woning, die je binnen een dag kunt opbouwen en afbreken, die je kunt uitbreiden met allerlei modules en die je kunt verhuizen van Delft naar Silicon Valley, is dan nog slechts een kwestie van tijd. Stel je eens voor. Barack Obama bezoekt Bouwcampus.  Dolbij met zijn gouden kaartje.Yes we can!

Reageer op dit artikel