blog

Lolletje?

bouwbreed

Lolletje?
Suzanne van de Kerk

Staatssecretaris Jette Klijnsma zei het echt tijdens een interview afgelopen week: “De werkgevers gaan de lol er nog van inzien”, ze doelde op de participatiewet. Ooit vond zij ook dat minima hun eigen groentetuin moesten nemen om in hun onderhoud te voorzien, voordelig, leuk en gezond.

Een aandoenlijk beeld van de vrouw die het woord gehandicapten weer nieuw leven inblaast. Dat woord was bij mij al vervangen door arbeidsbeperkten, Jette pakt oude termen echter moeiteloos weer op.

De 125.000 Jetta-banen die gecreëerd moeten worden door werkgevers zijn er nog niet. Op de website van Jette schijnt te staan dat er circa 3500 banen zijn gecreëerd. Maar Jette stelde ons gerust; dat zijn nog gegevens van 2014. De werkgevers moeten nog een beetje opgevoed worden.

Realistisch?

Zoals de werkgever die aangeeft dat een blinde niet bij hem kan werken, omdat de blindengeleidehond angst inboezemt bij een medewerker. En de werkgever die het lastig vindt om een medewerker-met-beperking te helpen om naar het toilet te gaan. De beroemde autist kwam in het interview ook nog voorbij, u weet wel, die geweldig werk verricht in herhaalde arbeid, maar die ook maar een heel klein deel van de doelgroep vertegenwoordigt.

Jetta blijft het realistische spoor bijster. Het is wrang voor de mensen uit de doelgroep die van haar beleid afhankelijk zijn. Wie zijn dat eigenlijk? Het is inmiddels duidelijk dat de overheid geen zicht heeft wie uit hun kaartenbak hiertoe behoort. Misschien rollen er namen uit, maar zonder inzicht in competenties en beperkingen. Zeker geen gemeentelijke onwil, maar de benodigde gegevens en competenties zijn gewoon nog niet aanwezig bij de betrokken ambtenaren. Het UWV beheert een doelgroepregister ter ondersteuning. Hier staan de basisgegevens in van personen die onder de banenafspraak vallen. Matchen doen ze echter niet, hiervoor moet u weer bij het werkgeversservicepunt van uw gemeente zijn.

Inderdaad, geen lolletje, voor niemand.

Reageer op dit artikel