blog

Contracten in de bouw: een juridisch feestje….

bouwbreed Premium

Contracten in de bouw: een juridisch feestje….
Suzanne van de Kerk

…is de titel van een recent verschenen boek. Klopt niet helemaal, deze titel. In een bepaalde hoek van de bouw zal dit best wel opgaan (de grotere infra projecten), een ander deel van de bouw is er nauwelijks mee bezig. Daar wordt gewerkt op basis van mondelinge overeenkomsten, of contracten van nog geen A4’tje dik, desnoods zonder voorwaarden.

Overeenkomsten die meestal prima afgewerkt worden, soms ook niet.

Hoe partijen met elkaar willen werken, geeft veel meer garanties voor een waardevolle en zorgvuldige samenwerking, dan de meest uitgebreide contracten.

Dikke juridische zwaar onderbouwde contracten, wat denkt men daarmee te bereiken? Moeten daarmee problemen voorkomen worden? Daar waar opdrachtgevers zich baseren op wantrouwen, kan geen enkel contract, hoe zwaar aangelegd dan ook, een garantie bieden voor het voorkomen van problemen. Eerder het tegengestelde, zo leert de praktijk.

Er bestaan vele wetten die diefstal verbieden en sanctioneren, maar heeft iemand de illusie dat daarmee diefstal uit de maatschappij zal verdwijnen? Het is met shit in de bouw niet anders, en dikke contracten gaan dat niet veranderen. Het begint met opdrachtgevers die geleid worden door wantrouwen, irreële verwachtingen, gevolgd door bouwmanagers & architecten die, ondanks hun deskundigheid, daar geen tegenspraak aan weten te bieden. Of zelfs stimuleren. Wie betaalt, bepaalt uiteindelijk. Wat ontbreekt, is aandacht voor de waarde van een probleemloos bouwproces. Wat logisch is natuurlijk, want budgetten zijn te meten en te bewaken, in tegenstelling tot het vage begrip ‘waarde’. Waarde is niet meetbaar, dus daar kan je niet veel mee. Denken velen. Dit budgetdenken, beginnend bij opdrachtgevers, toegelaten door bouw- en projectmanagers, waarna project aannemende hoofdaannemers precies hetzelfde doen richting onderaannemers en leveranciers, zijn de grote vijand van ‘waarde’ – denken. Daarmee een grove belemmering voor innovatie van de bouw. Daardoor is de bouwwereld niet klaar voor situaties als ‘de nieuwe werkelijkheid’, waar ook al eens een boek over is geschreven.

Reageer op dit artikel